2024. május 21. - Konstantin

Rogán: Az emlékezet fegyver a hazugság ellen

A hazugság ellen egyetlen komoly fegyver van, az emlékezet - erről Rogán Antal (Fidesz) V. kerületi polgármester, országgyűlési képviselő beszélt a kommunizmus áldozatainak emléknapján, a Gulág Emlékműnél tartott koszorúzáson hétfőn Budapesten.
2008. február 25. hétfő 20:37 - Hírextra

Rogán Antal úgy fogalmazott: a kommunizmus a hazugságokra épített, de 1989-ben eldőlt, hogy kinek volt igaza. Az akkori döntés megkérdőjelezése a rendszerváltás megkérdőjelezése és aki ezt teszi, annak csak hátsó politikai szándékai lehetnek - tette hozzá.

"A kommunizmus áldozata mindenki, akitől csak egy kicsit a jövőjét vették el, (...) de a kommunizmus áldozatai közül talán a legtöbbet pontosan azok szenvedték el, akiket 1945 után a Gulágra hurcoltak el" - mutatott rá a politikus.

Rogán Antal elmondta: akik visszatértek a Gulágról több mint 30 évig voltak kénytelenek elviselni azt, hogy az ő történetükről nem beszél senki, vagy ha beszél, akkor hazudik róla. Az, hogy ma ismerjük az igazat, annak köszönhető, hogy azok, akik visszatértek, elmondták az utódaiknak".

A Gulág Emlékművet 1993-ban avatták fel Budapesten a Honvéd téren. A keresztet szimbolizáló emlékművet a Gulágon Elpusztultak Emlékének Megőrzésére Alapítvány hozta létre, azóta minden október második szombatján - az első hazaérkezők emlékére - és február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartanak itt megemlékezéseket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását