2024. április 28. - Valéria

Pokorni kiosztja az oktatásügyet

Köpönyegforgatónak nevezte a kormánypárti politikusok viselkedését a tandíj kapcsán Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Nem elegáns a választások előtt megígérni, hogy nem lesz tandíj, sőt egy ingyen diplomát ígérni min
2008. február 25. hétfő 18:36 - Hírextra
Pokorni Zoltán ezeket a megnyilvánulásokat végiggondolt, felépített, kármentő akciónak nevezte, amellyel a 14 évvel ezelőtti álláspontot kavarták a maiak közé.

Ennek célja nem volt más, mint összezavarni a helyzetet, a mai, egyébként világos képletet és elterelni a figyelmet a tandíj megítéléséről. Ez utóbbi abban egységes, hogy nem elegáns, ha valaki a választások előtt megígéri, nem lesz tandíj, majd utána bevezeti a tandíjat - mondta fideszes politikus.

Nem elegáns a választások előtt csökkenteni az áfát, majd utána megemeli, és nem elegáns a választások előtt hazugsággal vádolni a kórházi napidíjról, vizitdíjról beszélő ellenzéki vezetőt, Orbán Viktort, majd utána szemrebbenés nélkül bevezeti ezeket - sorolta Pokorni Zoltán, aki szerint a kormánypárti politikusok nyilván erről "a hazugságról, köpönyegforgatásról igyekeznek elterelni a figyelmet".

Hozzátette: 14 éve gondolta azt, hogy a felsőoktatás akkor szélesíthető, és akkor bővíthető a felveendő diákok köre, ha a reform részeként alkalmazzák a tandíjat, amely differenciált, szakonként és diákonként különböző lett volna, kiegészítve a diákhitellel. Ugyanakkor - fejtette ki - a Bokros-csomag okozta megrázkódtatás gondolkoztatta el először a Fideszt, hogy szabad-e ilyen feszültséggel terhelni a felsőoktatást, és a 94-98-as kormányzati ciklusban alaposan megvizsgálva a helyzetet, az elérendő célokat úgy döntöttek, nem szükséges ezzel az eszközzel élni.

Amikor 1998-ban kormányra kerültünk, az első intézkedések egyike volt a Bokros-csomag idején bevezetett alaptandíj eltörlése, az első diploma mindenki számára történő ingyenessé tétele - idézte fel Pokorni Zoltán, aki jelentős különbséget lát aközött, ha egy ellenzéki párt vállal egy népszerűtlen álláspontot, majd amikor kormányra kerül, képes felülvizsgálni a tévedését és eltörli a tandíjat, megteremti a diákhitelt, illetve ha egy kormánypárt tagadja a tandíj bevezetését, majd bevezeti azt.

Morálisan, erkölcsileg a kettő nem említhető egy lapon - summázta az ellenzéki vezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását