2024. május 7. - Gizella

Ősember az új kéteurós emlékérmén

Kezdetben volt a cserekereskedelem, mígnem kontinensünk hosszú meneteléssel eljutott a közös pénzig - az Európai Unió lakosai ezen gondolat jegyében azt a pályaművet választották ki a jövőre kibocsátandó kéteurós emlékérméhez, amelynek motívuma egy tudato
2008. február 25. hétfő 18:41 - Hírextra
"A győztes terv mintája azt jelképezi, hogy az euró bevezetése csúcspontot jelent a kereskedelem évezredes történetében, amely az őskorban a cserekereskedelemmel vette kezdetét" - olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Jövőre lesz tízéves az euró, és ebből az alkalomból mintegy 90 millió kéteurós emlékérmét vernek. Hogy ezen az érmén mi legyen látható, abba az EU bármely lakosa beleszólhatott: az elmúlt hetekben internetes szavazást tartottak a témában. A szavazók az európai pénzverdék igazgatói által előzetesen kiválasztott öt terv közül választhattak. A szavazásban 141 675-en vettek részt, a győztes terv - Georgiosz Sztamatopulosznak, a Görög Nemzeti Bank szobrászművészének az alkotása - a szavazatok 41,48 százalékát kapta.

Ez lesz a második alkalom, hogy az euróövezet összes országa közös euróemlékérmét bocsát ki. A szabványos euróérmék egyik oldala közös, a másik, nemzeti oldalán pedig nemzeti hősök, jelképek vagy jelenlegi uralkodók szerepelnek. Az első közös emlékérmét 2007-ben bocsátották ki a Római Szerződés 2007-ben ünnepelt 50. évfordulója alkalmából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását