2024. március 29. - Auguszta

Osztrák Oscar-díjasok

Egyáltalán nem kevés azoknak az osztrák vagy ausztriai születésű alkotóknak és művészeknek a száma, akik maguknak mondhatják a filmművészet legrangosabb kitüntetését, az arany Oscar-szobrocskát. A Stefan Ruzowitzky rendezte Pénzhamisítók (Die Fälscher) ré
2008. február 25. hétfő 14:12 - Hírextra
Érthető a határtalan öröm, már csak azért is, mert utoljára huszonkét éve jelöltek osztrák filmet Oscarra (Wolfgang Glück alkotását, a 38-at).

Az utóbbi nyolcvan évben összesen 112 alkalommal szállhatott ringbe osztrák művész vagy alkotás az amerikai filmművészeti akadémia nagy becsben tartott kitüntetéséért, és 38-szor sikerült is nekik felállni a győzelmi dobogó legtetejére. Közülük a legismertebb kétségkívül Billy Wilder, aki a nácik elől menekült el Ausztriából, és vált világhírű hollywoodi rendezővé. Ő nem kevesebb, mint hat Oscart kapott. De a kezében szorongathatta az aranyszobrot Fred Zinnemann rendező és Maximilian Schell színész is. Bár őt sosem szólították színpadra, az ugyancsak nemzetközi hírű Otto Premingert háromszor jelölték a legjobb rendezőnek járó díjra.

Stefan Ruzowitzky 1961-ben született Bécsben. Gyerekkorát Felső-Ausztriában és Düsseldorfban töltötte. Már a középiskolában is rendezett darabokat. Mielőtt egész estét betöltő játékfilmekre adta a fejét, főképpen zenei videoklipeket gyártott. A filmvilágba 1996-ban készült alkotásával, a Tempóval robbant be: ő volt a film rendezője és forgatókönyvírója is egy személyben. Azóta minden egyes filmjéhez ő írja a forgatókönyvet.

Egyáltalán nem válogatós rendező, ami a műfajokat illeti. Éppúgy forgatott paraszti drámákat, mint horrorfilmeket (Anatómia). Pályafutását sikerek és bukások egyaránt jellemzik - a Pénzhamisítókkal kétségkívül feljutott a csúcsok csúcsára. A film a második világháború idején egy koncentrációs táborban játszódik, ahol a foglyokat hamis dollárok gyártására kényszerítik a nácik. Nem véletlenül mondta azt érzelemtől fűtött beszédében, miután átvette a díjat, hogy kitüntetése igazán csak a nagy elődökre való emlékezés révén nyeri el értelmét - Wildernak, Zinnemann-nak és Premingernek éppen a nácik miatt kellett elhagyniuk hazájukat.

A rendező Klosterneuburgban él a családjával. Az alkotói tevékenységére is kiható életfelfogásáról elárulta, hogy meggyőződése szerint "nem szabad kicsiben gondolkodni, hanem mindig a legnagyobbra kell törekedni - legalábbis meg kell próbálkozni vele". Hollywoodi utazása előtt úgy nyilatkozott, hogy aki veszi magának a fáradságot, hogy odautazzon, az már nyerni is szeretne. Neki most bejött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását