2024. április 29. - Péter

Háromezren szavaznának külföldön

Összesen több mint háromezren jelezték, hogy külképviseleten kívánnak szavazni március 9-én; a legtöbben, több mint 400-an Londonban adnák le voksukat - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. február 25. hétfő 13:13 - Hírextra
A külképviseleti névjegyzékbe jelentkezés határideje pénteken 16 órakor lejárt, de a jogorvoslatok és az adatok feldolgozása miatt a számok még változhatnak.

A hétfő délelőtti adatok szerint 3.130-an kívánnak külföldön szavazni, a legtöbben Londonban, Brüsszelben, Rómában, Bécsben és Münchenben. Összesen négy olyan külképviselet van (Brazíliaváros, Buenos Aires, Damaszkusz, Szöul), ahol várhatóan egy-egy állampolgár fog szavazni és kilenc, ahol ketten-ketten.

A parlamenti pártoknak joguk van megfigyelőket küldeni a 96 külképviseletre, ezt február 29-ig jelenthetik be. Hétfő délig egyetlen párt sem jelezte, hogy megfigyelőt küldene a külképviseleti szavazásra, aki saját vagy pártja költségén utazna ki, és ugyan tevékenyen nem venne részt a munkában, de megfigyelhetné a lebonyolítást.

Rytkó Emília kijelentette: a külképviseleti választási irodák tudják a dolgukat, de szerdán még egy utolsó szakmai egyeztetést tartanak.

Hétfőn adtuk át a Külügyminisztériumnak a vészhelyzeti dobozokat, ezekben szavazóurna, és szavazólap-tartalékok vannak arra az esetre, ha az adott állomáson technikai ok miatt nem működne az internet, és nehézségbe ütközne a szavazás biztosítása - mondta az irodavezető. Hozzátette: ilyen vészhelyzeti dobozok minden választáson, minden szavazókörhöz készülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását