2024. május 11. - Ferenc

Túra és Tükörfolyó Fesztivál

Cool-Túra, diákcsere-program és Tükörfolyó Fesztivál szerepel márciusban a kultúrák közötti párbeszéd európai éve keretében rendezendő programok között - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2008. február 24. vasárnap 10:26 - Hírextra

Az Európai Bizottság 2008-at a kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította. Az év keretein belül nemzeti szinten támogatást kapnak olyan projektek, amelyek illeszkednek a kampány célkitűzéseihez, és közvetítik annak üzeneteit. Márciusban három ilyen esemény tartanak Magyarországon - áll a közleményben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Cool-Túra elnevezésű projektjének keretében március 10-től rendezi meg a zenei tanszék a Jazz kurzus elnevezésű programot. A háromnapos eseményen kórusbemutatóra, valamint a dzsessz, a kamarazene és a kóruséneklés szakmai érdekességeit bemutató konferenciára látogathatnak el az érdeklődők. A programot lezáró, az európai és Európán kívüli zenei hagyományokat összekapcsoló koncerten a tanszék kórusai mellett fellép a többszörös fesztiválnyertes, német Vivid Voices, amelynek vezetője Anne Kohler, a Musikhochschule Hannover professzora.

Márciusban indul a Szembenézés Alapítvány 3 éves projektje is, amely a "Diákok egymásért, a demokráciáért" munkacímet viseli. Az alapítvány diákcsere-programot indít, amelynek keretében a negyedik osztályostól az egyetemistáig nem csak különböző nemzethez tartozó, hanem ezen belül különböző etnikumú, különböző település- és családtörténeti hátterű, különböző szociális helyzetű gyerekek találkoznak, dolgoznak, és kicsit együtt is élnek a következő három évben.

Az egymásra épülő modulokból álló programok segítségével a diákok az életkori sajátosságoknak és a helyi lehetőségeknek megfelelő eszközök és módszerek alkalmazásával - a kisebbek játékos, inkább kreativitást igénylő, a nagyobbak elméleti és gyakorlati tudást igénylő feladatok elvégzésével - ismerhetik és érthetik meg szűkebb és tágabb környezetüket, élhetik meg az együvé tartozás erejének és a különbözőség vállalhatóságának élményét, a mások (a másik) problémájára való érzékenység nehézségét és örömét.

A Fonó Budai Zeneház által szervezett Tükörfolyó Fesztivál egész évben érdekes programokat kínál. A rendezvénysorozat célja, hogy megjelenítse és megismertesse a partner országok közös kulturális gyökereit és érintkezési pontjait. A fesztivál legnagyobb részét a koncertek képezik, de fotó- és képzőművészeti kiállítások, táncházak és ismeretterjesztő előadások is gazdagítják a programot.
Március 28-án az autentikus népzenét játszó Fabatka zenekar ad közös koncertet a román nemzetiségű színésznővel, Mirela Bucur Pállal. Ugyanezen az estén lép színpadra az énekelt vers műfaját feltámasztó Sebő Együttes, őket a kassai táncház prímása, Noga Michal kíséri. Másnap a felvidéki születésű népzenésszel, Agócs Gergellyel ad közös koncertet a Bartók Béla-emlékdíjas Téka Együttes, őket az egyik legnépszerűbb szlovák népzenei együttes, a Muzicka követi a színpadon, a Fonó Budai Zeneházban.

A kultúrák közötti párbeszéd európai évének mottója: "Együtt a sokféleségben". A programsorozat a kultúra és média, az oktatás és tudomány, a migráció, a kisebbségek, a többnyelvűség, a vallás, a munkahely, valamint az ifjúság témakörén keresztül próbálja elősegíteni egymás jobb megértését. Az évad magyarországi céljai között szerepel a kulturális sokszínűség - elsősorban a szomszédos országok és a határon túli magyarság - ünneplése, valamint a fiatalok és civil szervezetek bátorítása a programokban való részvételre.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását