2024. április 29. - Péter

Kik kaparintják meg a szobrot?

Az Oscar-díj (Academy Award) már fogalommá vált. A legrangosabbnak tartott filmes díjkiosztó eseményt először 1929-ben rendezték meg először, és azóta is minden év február, március környékén gazdára találnak az Amerikai Filmakadémia által odaítélt aranysz
2008. február 24. vasárnap 12:56 - Malina Adrienn
Az Oscar-díj kiosztását számos hasonló jellegű filmfesztivál előzi meg (Golden Globe-, ASCAP-, BAFTA-, Grammy-díjak és társaik). Amely alkotás ezeken nyer, vagy jelölik, az majdhogynem biztos lehet abban, hogy az Oscarra is esélyes. Idén a forgatókönyvírók sztrájkja miatt a Golden Globe elmaradt, és bizony az Oscar is veszélyben volt.

A díjakat látványos gála keretében Hollywoodban adják át. Az Akadémia állítja fel a jelöltek listáját, a technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki. A jelöltekre az akadémia tagjai szavazhatnak. Az eredményeket rendkívüli titoktartás mellett összesítik és őrzik a díjátadás pillanatáig. A díjátadás estéjén a meghívott vendégek zene és ováció kíséretében bevonulnak a vörös szőnyegen a Kodak Színházba. Sztárparádé, fényűzés, több száz tévé csatorna, híres divattervezők drága ruhakölteményei. Ezek is „versenyeznek” ezen az estén.



A kezdet

Az idei jelöltek
Legjobb film:
- Atonement
- Juno
- Michael Clayton
- No Country for Old Men
- There Will Be Blood

Legjobb férfi főszereplő:
- George Clooney (Michael Clayto)
- Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood)
- Johnny Depp (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street)
- Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah)
- Viggo Mortensen (Eastern Promises)

Legjobb női főszereplő:
- Cate Blanchett (Elizabeth: The Golden Age)
- Julie Christie (Away from Her)
- Marion Cotillard (La Môme)
- Laura Linney (The Savages)
- Ellen Page (Juno)

Legjobb férfi mellékszereplő:
- Casey Affleck (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford)
- Javier Bardem (No Country for Old Men)
- Philip Seymour Hoffman (Charlie Wilson’s War)
- Hal Holbrook (Into the Wild)
- Tom Wilkinson (Michael Clayton)

Legjobb női mellékszereplő:
- Cate Blanchett (I’m Not There.)
- Ruby Dee (American Gangster)
- Saoirse Ronan (Atonement)
- Amy Ryan (Gone Baby Gone)
- Tilda Swinton (Michael Clayton)

Legjobb rendező:
- Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood)
- Ethan Coen, Joel Coen (No Country for Old Men)
- Tony Gilroy (Michael Clayton)
- Jason Reitman (Juno)
- Julian Schnabel (Le Scaphandre et le papillon)
1929. május 16-án zajlott le az első Oscar-díj átadás a hollywoodi Roosevelt Hotelben. 250-en vettek részt a ceremónián, amelyre mindössze 10 dollárba került a belépőjegy. Második születésnapját már élő egyenesben közvetítette a Los Angeles Rádió, 1953 óta pedig képernyőn keresztül is nyomon követhetjük az eseményt. Az Akadémia becslései szerint évente mintegy 1 milliárdan kísérik figyelemmel az eseményt. Az éves költségvetését teljes egészében az esemény reklámbevételei adják. A ceremóniát 1976-ig az NBC közvetítette, később pedig az ABC. Az Oscar-gála az egyetlen díjkiosztó, amit élőben közvetítenek az USA teljes területén. Általában a showkat keleten élőben adják, nyugaton pedig 3 órával késleltetve. Az egyre nagyobb érdeklődéssel kísért esemény idővel kinőtte a hoteleket, ahol az első években tartották, és a 16. alkalomtól kezdve egészen napjainkig színházak adnak otthont a ceremóniának. Ezek közül a legnagyobb a Shrine Auditorium (6000 ülőhellyel), a Kodak Színház pedig mindössze egy sarokra van a Roosevelt Hoteltől, Oscar „szülőhelyétől”.

A szobor

Mindenki arra a közel 4 kilós szobrocskára vágyik, amelynek az első díjkiosztón még senki sem tudta a nevét. A 34, 3 cm magas, 3, 85 kiló súlyú, rézzel, ezüsttel és 24 karátos arannyal bevont bronz szobor filmes szakma csúcsa. Tervezője Cedric Gibbson, az MGM művészeti vezetője.Eredeti neve: Academy Award of Merit (az Akadémia Érdemdíja). Az Oscar elnevezés eredetét nem lehet pontosan tudni. A legelterjedtebb anekdota úgy tartja, hogy amikor az Akadémia könyvtárában dolgozó egyik alkalmazott meglátta az arany szobrocskát, így kiáltott fel: "Akár csak Oscar nagybácsikám!" Évente 50 szobrot készítenek 12 ember munkája segítségével. 2000-ben a díjátadó előtt eltűntek a szobrok, egy szegény ember találta meg őket a szemétben, három szobor kivételével.

Jelölések

A mostani szabályozás szerint a jelölendő filmnek a megelőző naptári év valamelyik napján kell forgalomba kerülnie Los Angelesben. A filmnek el kell érnie a 40 perces hosszúságot a kvalifikációhoz (kivéve a rövidfilmes díjaknál). Az Akadémia különböző tagozatai a saját területükön adhatnak le jelöléseket, ugyanakkor minden Akadémia-tag jelölhet A legjobb film kategóriában filmeket. Az Oscar első évében a legjobb rendező díja ketté volt választva dráma és vígjáték kategóriákra. Néhány alkalommal a legjobb eredeti filmzene is külön futott drámai, illetve vígjáték/musical kategóriákban. Jelenleg a legjobb eredeti filmzene egyetlen kategóriát alkot. Egészen 1935-ig nem voltak zenei díjak. Az 1930-as évektől az 1960-as évekig az operatőri, látványtervezői és sminkes díjakat külön osztották a fekete-fehér és a színes filmeknél.

Csúcsok

Az eddigi abszolút csúcsot 2004-ben A Gyűrűk Ura - A király visszatér állította fel, amikor mind a 11 jelölt kategóriában győztes lett. Korábban 1958-ban a Gigi és 1987-ben Az utolsó császár 9 jelölésből kapott 9 díjat. A legtöbb, 14 jelölést 1998-ban a Titanic kapta, ebből 11-et váltott díjra, beállítva a 12-szer jelölt Ben Hur 1959-es rekordját. Ugyancsak 14 jelöléssel holtversenyben első a Mindent Éváért (1950), amely aztán 6 Oscart szerzett. 10-10 Oscar díjjal dicsekedhet az 1939-es Elfújta a szél (13 jelölés) és az 1961-es West Side Story (11 jelölés).



Legtöbbször, szám szerint 14-szer Meryl Streepet jelölték ebből 2 győzelem, Katharine Hepburnt pedig 12 alkalommal, de ő négyszer győzött. A férfiak közül a jelölést tekintve 12-vel az abszolút első Jack Nicholson, aki 3 Oscar-díjával a győztesek listáján is vezet, rajta kívül még Ingrid Bergman és Walter Brennan tudott triplázni. Összetettben Walt Disney a csúcstartó, aki különféle címeken 26 Oscart vehetett át.

Magyarok az Oscaron

A Magyarországon élő filmesek közül 1981-ban Rófusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmért nyert aranyszobrocskát, egy évvel később - eddig először és utoljára - a legjobb külföldi film kategóriában győzött magyar film, a Szabó István rendezte Mephisto. Korábban A Pál utcai fiúk (Fábri Zoltán, 1968), a Macskajáték (Makk Károly, 1974), a Magyarok (Fábri Zoltán, 1978), a Bizalom (Szabó István, 1980), a Jób lázadása (Gyöngyössy Imre, Kabay Barna, 1983), és a szintén Szabó István által rendezett Redl ezredes (1985), illetve a Hanussen (1988) kapott jelölést. A már Oscar-díjas Zsigmond Vilmos operatőrt a Fekete Dália című film fényképezéséért jelölték, M. Tóth Géza Maestro című alkotása az animációs rövidfilmek között volt esélyes, de a szoborig nem jutott el.



Nincsen Oscar botrány nélkül. Legalábbis ritka azaz év, amikor minden rendben lezajlik. Hiába a nagyfokú elővigyázatosság a szervezők részéről, valamiképp mégis mindig árnyék vetül a gálára. Akadtak a nyertesek között olyanok is, akik nem voltak hajlandóak átvenni a szobrot. George C. Scott 1971-ben, Marlon Brando pedig egy évvel később utasította vissza a díjat.

Ugyan a szobrocska fénye lassan megkopni látszik, azt nem lehet vitatni, hogy az Oscar ünnepség a legnagyobb presztízzsel bíró díjátadó a világon. A mozi, a filmek, a filmzenék szerves része az életünknek. Mindenkiben ott van egy kedves emlék, amikor a moziba, a film alatt, pont annál a résznél elcsattan egy csók (vagy az első csók). Persze az Oscar nem emiatt tart a 80-dik gálánál. Hogy idén kik kapják a díjat, hétfő hajnalban kiderül. A magyar filmrajongók is élőben követhetik az RTL Klub csatornáján, Balázsi Panna és Schiwert-Takács László közvetítését.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását