2024. március 29. - Auguszta

Kriterion-koszorú Dávid Gyulának

Irodalomtörténészi és könyvkiadói munkásságáért, valamint közéleti tevékenységéért Kriterion-koszorú díjjal tüntette ki Dávid Gyulát a csíkszeredai székhelyű Kriterion Alapítvány kuratóriuma.
2007. december 15. szombat 13:27 - Hírextra
A díjat 1995-ben hozta létre a Kriterion Alapítvány, amely az idén elhunyt Domokos Géza író, könyvkiadó és politikus nevéhez kötődik. E díjjal jutalmazzák a kultúra különböző területein tevékenykedő, a romániai magyar nemzeti közösség egészének életére hatást gyakorló alkotói teljesítményeket.

A kuratórium indoklása szerint a díjjal Dávid Gyulának azt a több évtizedes munkásságát jutalmazta, amellyel felbecsülhetetlen értékű irodalomtörténeti könyvek, lexikonok, monográfiák, tankönyvek és tanulmányok, valamint irodalmi válogatások sokaságát jelentette meg, nagy gondot fordítva ugyanakkor arra is, hogy a kölcsönös megismerés jegyében az erdélyi magyar irodalom értékeit román, a fontosabb román eszmetörténeti munkákat pedig magyar nyelven is tolmácsolja.
Dávid Gyulát és életművét Gálfalvi Zsolt irodalomkritikus méltatta, kiemelve oktatói, irodalomtörténészi és közéleti munkásságát. Szólt arról, hogy több száz kötet fűződik a díjazott nevéhez, szerzőként, szerkesztőként is kiadóként egyaránt, ugyanis a rendszerváltás előtt a legendássá vált Kriterion könyvkiadó munkatársa, 1993-tól pedig a kolozsvári Polis Könyvkiadó vezetője volt. A méltató emlékeztetett, hogy Dávid Gyula hét évet töltött a kommunista börtönökben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását