2024. március 19. - József, Bánk

Habsburg Ottó díszpolgár lett

Habsburg Ottónak, a Nemzetközi Páneurópai Unió elnökének díszpolgári címet adományozott vasárnap a Veszprém megyei Nagyesztergár önkormányzata; az ünnepelt tiszteletére a község katolikus templomában szentmisét celebrált Márfi Gyula, veszprémi katolikus é
2008. február 24. vasárnap 19:52 - Hírextra

Habsburg Ottó rendkívül sokat tett Magyarországért, uniós csatlakozásunknak is szorgalmazó híve és segítője volt - mondta méltató beszédében Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés fideszes elnöke.

Deák Istvánné, a zirci választókerület szocialista országgyűlési képviselője is arra emlékeztetett köszöntőjében, hogy Habsburg Ottó 1979-1999 között tagja volt az Európai Parlamentnek, sokat tett az unió bővítéséért, s különösen Magyarország csatlakozásáért.

Csaba Ferenc, Nagyesztergár polgármestere a falu iskolájában rendezett ünnepségen a helybeliek nagy tapsa és ovációja közepette adta át a díszpolgári oklevelet a 96 éves ünnepeltnek. "Hálás köszönetünket fejezzük ki a közös Európa megteremtésében és hazánk felemelkedésében mutatott áldásos tevékenységéért" - mondta az ünnepi alkalomból.

Az általános iskolások egy általuk készített festménnyel és rajzzal ajándékozták meg településük új díszpolgárát; a kép hátoldalára valamennyi nagyeszergári iskolás ráírta a nevét. A polgármester arról tájékoztatta az ünnepeltet és a jelenlévőket, hogy a községben Európa-szerte elismert rajztagozatos iskola működik, amelyet kitüntettek már UNESCO-díjjal, és rajzpályázatokon díjakat nyertek a bakonyi település iskolásai Párizsban, Teheránban és Tokióban is.

Habsburg Ottó köszönetet mondva a díszpolgári címért arról is szólt, hogy "gyönyörű érzés" annak átlépnie Magyarország határát, aki évtizedekig nem mehetett oda, noha mindig magyarnak is érezte magát. Felemelő érzés ugyanakkor, hogy már közel két évtizede mindenki szabadon térhet vissza a hazájába, az itt élők pedig "megtartották ezt a hazát és szabadok lettek, s a belső erejét adják".

Óvott ugyanakkor a magyarokra jellemző "hungaro-pesszimizmustól", mert, mint fogalmazott, a történelemben oly sok viharon keresztülment ország ma is életképes és "óriási érték van ebben a nemzetben". Emlékeztetett például arra, hogy Magyarországnak 19 Nobel-díjasa van, ami egy ilyen kis nemzet esetében egészen rendkívüli és példa nélküli.

Az ünnepelt kitért arra is, milyen szép Magyarország, mennyire megkapó volt számára mindig a Bakony, amikor például Zircen vagy Nagyesztergáron többször is átutazott.

Habsbur Ottó a fiatalokat arra buzdította, hogy tanuljanak nyelveket, noha megjegyezte: sajnálja azokat, akik nem tudnak magyarul, mert irodalmi szempontból a magyar nyelv óriási érték.

Nagyesztergár polgármestere az MTI-nek elmondta: községük ötlete volt a "humanitárius település" akció (a cím elnyerésének számos feltétele van; a véradástól kezdve a Vöröskereszt aktív működéséig), s az akció indítását Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke jelentette be tavaly az esztergári falunapon. Csaba Ferenc hangsúlyozta, hogy a "humanitárius település" címre most márciusig kellett, illetve kell a pályázatokat beküldeni a Vöröskereszthez.

A polgármester megjegyezte: Habsburg György édesapjának, Habsburg Ottónak, a Nemzetközi Páneurópai Unió nagy tekintélyű elnökének, a világszerte ismert és elismert személyiségnek már tavaly augusztus 20-án szerették volna a község díszpolgári címét adományozni, ám számos elfoglaltsága miatt ez "most jött össze".


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását