2024. március 19. - József, Bánk

134 éves a főváros

Díszpolgári címeket, Pro Urbe Budapest díjakat és más fővárosi kitüntetéseket adott át Demszky Gábor főpolgármester Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 134. évfordulóján, szombaton, a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén.
2007. november 17. szombat 15:01 - Hírextra

A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján díszpolgári címet kapott Dargay Attila rajzfilmrendező, Jurij Ljubimov orosz színházi rendező, Kende Péter történész-szociológus, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Tabányi Mihály harmonika művész.

Pro Urbe Budapest díjban részesült Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Kendelényi Ernő főorvos, Kulka János színművész, Rajk László építész-látványtervező, Lator László költő-műfordító és Tímár Péter filmrendező.

A főpolgármester ezen elismerések mellett Budapestért-díjakat, Fővárosért Emlékzászlót, a Főváros Közbiztonságáért Emlékérmet és a Főváros Szolgálatáért díjat adott át.

1873. november 17-én egyesítették Pest, Buda és Óbuda városát, ekkor jött létre az egységes Budapest. Az évforduló napján Demszky Gábor elsősorban Podmaniczky Frigyes, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa egykori elnökének örökségét hangsúlyozta.

Demszky Gábor az ünnepi közgyűlésen elmondta: Podmaniczky "mindennél fontosabbnak tartotta, hogy Budapest Európa egyik szellemi, politikai és művészeti központja legyen. Életében mindent ennek rendelt alá és soha nem szalasztott el alkalmat a főváros építésére".

A főpolgármester szerint 1989-ben Budapest elfoglalta régen várt helyét Európa legjelentősebb centrumai között. "Természetesen nem állhatunk meg az elért eredményeknél. Számos feladat áll előttünk a közeljövőben. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Budapest továbbra is szolidáris város maradhasson és a kevésbé tehetős rétegek nehezen visszafordítható leszakadását megfékezzük" - hangoztatta.

A fővárosban jelenleg zajló munkákról szólva Demszky Gábor az útfelújításokat, a 4-es metró építését, a Megyeri hidat, az Aquincumi Múzeum új részlegét, a Szabadság híd felújítását, a Budapest Szíve programot és a csepeli központi szennyvíztisztító építését emelte ki. A főpolgármester elmondta, hamarosan kezdeményezi a miniszterelnökkel tavaly kötött, a fővárosi beruházásokat rögzítő Budapest Szerződés kiegészítését.

Ünnepi beszéde elején a főpolgármester megemlékezett a napokban elhunyt Kosáry Domokos történészről. A Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülése előtt a városvezető megnyitotta az Újjászületés 2007 kiállítást, amely a Fővárosi Önkormányzat támogatásával az idén felújított épületeket mutatja be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását