2024. május 5. - Györgyi

Sok politikai érdekesség kiderül a könyvből

Kit illetett a XIII. században a királynék koronázásának joga? Kik vezették az országot, amikor Mátyás király egy hadjárat során beszorult Boroszló várába, és hosszú távollétre kényszerült? Milyen "aktuálpolitikai" megfontolásból adományozott I. Károly ör
2008. február 19. kedd 07:12 - Hírextra
A 350 példányban kiadott, díszes kivitelű kötetben 300 olyan okirat szerepel, amely az 1002-1523 közötti időkből származik, s a Veszprémi Érseki, Főkáptalani Levéltárban és Könyvtárban lelhető fel.

A 420 oldalas kötet dokumentumait az 1963-ban elhunyt Gutheil Jenő, egykori veszprémi őrkanonok és érseki levéltáros rendszerezte, és ő készítette el több mint ötéves munkával a kiadásra szánt kéziratokat is, ám a kötetet a kommunista időkben nem adták ki, s az egyház sem jelentethette meg - mondta a szerzőt méltató beszédében Solymosi László, a Debreceni Egyetem történész-professzora, hozzátéve, hogy a nagy műveltségű kanonok, teológiai doktor számos történeti munkát és kéziratot hagyott hátra.

Gutheil Jenő okmánytára most az érseki levéltár és könyvtár gondozásában jelent meg, a dokumentumokat, kéziratokat Kredics László, az érseki könyvtár igazgatója készítette elő kiadásra - mutatott rá a professzor.

A kötet tartalmáról szólva Horváth Richárd, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének történésze kiemelte: "kardinális jelentőségű oklevelekről van szó, amelyek messze túlmutatnak Veszprém városán és a vármegyén". Példaként említett egy 1276-os dokumentumot, amely szerint a veszprémi püspököt illeti a királynék koronázásának joga. Mint arra a történész rámutatott, a gyakorlat már jóval korábban is ez volt, a veszprémi püspököknek ezt a jogát a pápa mondta ki egy 1216-os bullájában. Ám a király 1276-ban ezt a jogot - a veszprémi püspöknek küldött okiratában - megerősítette.

A rendkívül értékes dokumentumok között említette azt az 1474-ből származó okiratot is, amelyben Mátyás király - amikor morvaországi hadjárata során beszorult Boroszló várába, és hosszú távollétre kényszerült - két helytartót nevezett ki az ország élére: Báthory Istvánt és Szapolyai Imrét. Megtudhatjuk az okmánytárból, hogyan működött ez a "kvázi-helytartóság", mi volt a két főúr szerepe, s miként tartottak országgyűlést és azon miről tárgyaltak Mátyás király távollétében - fűzte hozzá a történész.

Az országos jelentőségű dokumentumok közé sorolta Horváth Richárd azt a királyi rendelkezést is, amellyel 1313-ban I. Károly örökös ispáni jogot adományozott három magyarországi püspöknek: a nyitrainak, a győrinek és a veszpréminek. Mint mondta, nagy valószínűséggel a Csák Máté elleni harc megszervezése és anyagi hátterének a megteremtése okán tette ezt a király. Erre utal, hogy ezen "aktuálpolitikai döntését" öt év múlva, a harcok elmúltával és hatalma megerősödésével visszavonta - mutatott rá a történettudományi intézet munkatársa.

Horváth Richárd elmondta, hogy a kötetben szereplő legrégebbi dokumentumok - 1002-ből és 1009-ből - a veszprémi káptalani birtokösszeírásokat tartalmazzák, egy 1079-ből származó adománylevél pedig arról tanúskodik, hogy egy paloznaki birtokos a veszprémi káptalanra hagyta vagyonát.

A rendezvényen bemutatták M. Tóth Antal főorvos könyvét is, aki a veszprémi székesegyház XVIII. és XIX. századi egyházi énekeinek, zeneműveinek szövegeit és kottáit gyűjtötte egybe; a kottatár - mint arra Érszegi Géza történész rámutatott - az "egyik legnagyobb és leggazdagabb hazai egyházzenei forrásgyűjtemény".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását