2024. április 27. - Zita

Nincsenek pályázatok, csak mindennapos gondok - Exkluzív interjú Dr. Láng Zsolttal

Dr. Láng Zsolt polgármestert a Fidesz jelöltjeként 2006 őszén választották meg a második kerület élére. Erről a városrészről Rózsadomb, Pasarét, a jólét és a jó levegő jut az emberek eszébe, pedig az önkormányzat ugyanúgy küszködik a mindennapos gondokkal
2008. február 23. szombat 12:09 - Constantinovits Milán

Milyen volt az együttműködés önök és Horváth Csabáék között az előző ciklusban?

Horváth Csaba idejében 15-15 jobb és baloldali képviselővel működött a testület; mégis ebben a patthelyzetben úgy tudtunk dolgozni négy évig, hogy kerületünk nem a balhéktól, és politikai csörtéktől volt hangos. Egyenlőség volt a testületekben, mindenben sikerült megegyeznünk. A lakosok érezhették, hogy munka folyik az önkormányzatban és nem pedig huzavona. Döntéseink 95 százaléka nem politikai döntés volt: melyik iskolát, melyik utat kell felújítani, ezek mind szakmai kérdések. Természetesen a fő irányvonalak meghatározásában voltak különbségek, például el kell-e adósítani a kerületet, vagy hitelek nélkül is megy. De ezek nem pártpolitikai kérdések. Ezt a szakmai szemléletet, ami ma is jellemző, még az előző ciklusban sikerült meghonosítanunk, és ehhez kellett az akkori ellenzék korrekt hozzáállása is. Ám azért szeretném hinni, hogy 2006 óta jobban megy a kerület, keményebb munka folyik.

Ezek szerint most sincs gátja az ellenzékkel való közös munkának.

Nincs. Bár stabil többségünk van, rendszeresen egyeztetünk az ellenzékkel is. Például a tavalyi költségvetést egyhangúlag, ellenszavazat nélkül sikerült elfogadtatni. Számomra maradandó élmény volt, amikor felállt Póta Gyula, aki az SZDSZ színeiben nyolc évig irányította a kerületet, és kijelentette, hogy támogatják a költségvetést, mert ennél jobbat ők sem tudnának letenni az asztalra. Ez azért nagy dicséret volt. Ehhez természetesen az is hozzájárult, hogy ők korrekten és szakmaian álltak a kérdéshez, és én sem erőből akartam átnyomni a tervezetet.

Hajléktalanok, iskolák és környezetbarát buszok

Térjünk rá az ön polgármesteri tevékenységére! 2006-ban a kampány során környezetbarát buszokat ígért a kerület útjaira.

Legyen pontos. Azt ígértem, hogy felveszem a kapcsolatot a BKV-val és megpróbálom elérni, hogy környezetbarát buszok járjanak a kerületben. Ez meg is történt, tárgyaltam a BKV-val, egy óvodát is megvettünk tőlük, vagyis működik a párbeszéd köztünk. Bevallom, a buszok kérdésében nem sikerült előrelépni, ugyanis azt a választ kapom tőlük, hogy egyelőre nincs pénz a buszállomány cseréjére. Ám az ügyben is tárgyalásokat folytatok a vállalattal, hogy a 91-es busz lemenjen a János kórházig, és erre esély is van, amennyiben az intézmény súlyponti kórházzá válik. (Csütörtök este döntés született a 91-es busz útvonalának meghosszabbításáról. - CM)

A közlekedésnél maradva az ön választási ígéretei között szerepelt a kerület kritikus csomópontjainak felülvizsgálása, dugómentesítése. Így például a Kelemen László utcai buszvégállomásé is. Ott azonban még gyakoriak a torlódások.


A Kelemen László utcai helyzet a Hűvösvölgyi út felújításával függ össze. Ez azonban nem a mi szakmai elképzeléseink és ütemtervünk szerint zajlott, és végül nem is történt sávszélesítés. Ebbe sajnos az önkormányzatnak vajmi kevés beleszólása volt. Megoldhatná a helyzetet két körforgalom létesítése, ezek áteresztő-képessége jóval nagyobb mint a lámpás kereszteződéseké, hiszen jobban igazodnak a pillanatnyi forgalomhoz. Így a Kapy út tetejére, és a Törökvész út – Eszter utca – Vérhalom utca találkozásánál is szeretnénk egy-egy körfogalmat kialakítani. Ezt még ebben az évben szeretnénk véghezvinni.

Minden kerület érzékeny pontja a közlekedés mellett a hajléktalanok ügye. Eme városrész talán nem erről ismert, de bizonyos helyeken, így például a Béry Balogh Ádám-szikla környékén itt is látni hajléktalanokat.

Ez egy rendkívül összetett kérdés, amelyre 1990 óta nem sikerült megnyugtató megoldást találnunk. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy kerületi szinten nem lehet kezelni a problémát, fővárosi szinten léphetünk csak. Biztos vagyok benne, hogy nappali és éjszakai melegedők kialakítása sokat segítene, de erre nincs kapacitás, és ugye kik akarnának a lakóházuk alagsorába egy hajléktalanszállást? Az említett terület egyébként a Pilisi Parkerdő tulajdonában van, és ők sem tudnak mit kezdeni vele... A jelenlegi jogi háttér és pénzügyi helyzet nekem sem teszi lehetővé a cselekvést, ráadásul nincs olyan, hogy második kerületi hajléktalan. Fővárosi hajléktalanügy van, hiszen itt helyben is cserélődnek a köztereken, vagy a zöldövezetben fekvő, lakó emberek.

Mi a helyzet a közintézményekkel? A Gyurcsány-kormány hatalomra kerülése óta elindult egy racionalizálásnak nevezett iskolabezárási hullám.

Nálunk nem történt iskola-összevonás vagy -bezárás. A Móricz és a Rákóczi Gimnáziumot is mi tartjuk fenn, ahogy 11 óvodát és 4 bölcsődét is. Sőt, utóbbi intézményekből egy újabbat is építünk, annyira nagy az igény rá.

A Csillagszem fejlesztőiskola mégis megszűnt...

A Csillagszem alapítványi fenntartású iskola volt, mi csak helyet adtunk nekik. Az intézmény átköltözött az Újlaki Általános Iskolába, ám sajnos anyagi csődbe sodródott, és ezért volt kénytelen megszűnni. Mérges is vagyok emiatt a fővárosra, ugyanis nem kapta meg tőlük az iskola a normatívákat, így nem tudta fenntartani magát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását