2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kiállítás az imádott-gyűlölt nőről

Voltak akik imádták, voltak akik gyűlölték Szendrey Júliát, erős kisugárzása, intellektusa volt az, ami megfogta vagy épp taszította az embereket - hangsúlyozta Császtvay Tünde irodalomtörténész a Petőfi Sándor feleségének szentelt szegedi kiállítás megny
2008. február 23. szombat 07:51 - Hírextra

A különös, merész, művelt, modern, extravagáns nő mássága egyeseknek riasztó volt, de voltak olyanok, akik életük végéig, mint istennőre tekintettek a költő feleségére - tette hozzá az irodalomtörténész.

Ratzky Rita a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főtanácsosa, a tárlat rendezője az MTI-nek elmondta: a kiállításon végigkövetheti a látogató Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kapcsolatát. Személyes dokumentumok, tárgyak, festmények, korhű bútorok segítségével kaphatnak képet az érdeklődők két rendkívüli ember szerelméről nagykárolyi megismerkedésüktől kezdve a házaspár mindennapjaiig.
Nagyon fontosnak tartották, hogy fiuk, Zoltán történetét is megismerje a nagyközönség - hangsúlyozta Ratzky Rita.

A tárlaton számos tárgy idézi a kort, amelyben Júlia élt: látható XIX. század közepéről származó ruha, olajfestmények, imakönyv, énekeskönyv, feszület és egy lehajtható ajtajú írószekrény is.

A PIM főtanácsosa szerint igazi kuriózumnak számít az a kotta, melyet egykori tulajdonosa írása szerint Szendrey Júliától kapott, és amelyet még nem láthatott a közönség, hiszen a tárlat rendezője a kiállításra készülve talált rá saját gyűjteményükben. Azt a Dalkönyvet sem állították még ki korábban, melyben Lavotta János, Csermák Antal és mások kottái, verbunkos dalai, nótái vannak, s amelyet a benne található írás tanúsága szerint Júlia lányának, Ilonának adott ajándékba.

A tárlat legtragikusabb része Júlia kálváriáját és a költő halálát idézi fel, majd képet ad Szendrey Júlia későbbi, kevésbé ismert életpályájáról, amikor újból megházasodott, s maga is írni kezdett - tette hozzá Ratzky Rita.

A kiállítás főként a Petőfi Irodalmi Múzeum tárgyi és dokumentumanyagára épül, a Móra Ferenc Múzeum bútorgyűjteményével kiegészítve.

A "Petőfi Sándorné Szendrey Júlia, költőnő és gazdasszony" címet viselő kiállítás május 16-ig tekinthető meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását