2024. május 11. - Ferenc

A Palládium Alapítvány díjazottjai

Szépirodalmi kategóriában Háy János és Szijj Ferenc, társadalomtudományi kategóriában Takáts József, képzőművészeti kategóriában El Kazovszkij kapta idén a Palládium Alapítvány elismerését, míg a különdíjat Bojtár Endrének ítélték - jelentették be a kurat
2008. február 23. szombat 08:40 - Hírextra

Parti Nagy Lajos költő, a kuratórium tagja a díjkiosztót megelőző sajtótájékoztatón elmondta: minden évben egyformán nehéz kiválasztani a díjazott műveket.

Magyarországon lényegesen kevesebb a jelentős díj, mint az egy évben születő díjazandó alkotás - vélekedett Parti Nagy Lajos, hangsúlyozva, hogy ugyan az elismerés alapját az adott évben született mű színvonala adja, a Palládium Alapítvány kitüntetése életműdíjként is értelmezhető.

A 2001 nyarán létrejött Palládium Alapítvány az alapítók szándékai szerint az előző évben született kimagasló teljesítményeket jutalmazza a magyar irodalom, a társadalomtudományok, valamint a képzőművészet területén. A kuratórium által odaítélt díjjal nettó másfél millió forintos pénzjutalom jár.
Szijj Ferenc jelentős népi író, akinek Kenyércédulák című kötetében szerethető, érdekes írások, lassan mozduló figurák vannak - méltatta a díjazottat Parti Nagy Lajos, hozzátéve, hogy "ottliki figurát megtestesítő szereplői" mindig a legfontosabb dolgok közelében kötnek ki, nagy szavak használata nélkül.

"Konzekvensen épül az életmű, amelyhez érdemes közel kerülni" - fogalmazott Szijj Ferenc kötete kapcsán, amely a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg.

Spiró György író, a kuratórium tagja Háy János A gyerek című regényét méltatva elmondta: a minden műfajban alkotó művész mély érzékenységét a városban is megőrző népies író. Kiemelte Háy János műveinek esztétikailag magas színvonalát, valamint az író szolidaritását a társadalom nyomorultjai iránt.

Kövér György társadalomtudós Takáts József két tavalyi kötetéről szólt. Mint mondta, az Ismerős idegen terep című irodalomtörténeti tanulmánykötetet tudományos sokszínűség jellemzi, amelyben az antropológiai és szociolingvisztikai szempontok jelennek meg. A Modern magyar politikai eszmetörténet című műről szólva pedig a beszédmód- és fogalomtörténeti aspektust emelte ki.

El Kazovszkij a Papírfríz II. című kiállításáért kapta a Palládium Alapítvány díját. A Kossuth-díjas alkotó elmondta, hogy a tárlat különleges helyszínen, mindössze két hét alatt jött létre. Hozzátette, hogy az egyes képek egyenként súlyosabbak, a Bartók 32 Galériában azonban együtt "behúzó térélményt" adtak. Az alkotások egy része áprilisban Moszkvában lesz látható - jegyezte meg a képzőművész.
A Palládium Alapítvány különdíját Bojtár Endre irodalomtörténész, műfordító kapta a Litván-Magyar szótár megalkotásáért. Szilágyi Ákos költő, a kuratórium tagja a baltisztika tudományát Magyarországon megalapozó alkotót méltatva Bojtár Endre úttörő és felfedező munkáját hangsúlyozta.

Parti Nagy Lajos a "nem agyonkeresett tömegirodalom" kiadóit dicsérve említette a díjazott műveket gondozó Palatinus, Jelenkor, Kijárat és Osiris Kiadót, valamint a vilniusi Litván Nyelvtudományi Intézetet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását