2024. május 16. - Mózes, Botond

A miniszterelnökre emlékeztek

Születésének 200. évfordulója alkalmából Batthyány Lajosra, az első független magyar miniszterelnökre emlékeztek pénteken Berlinben.
2007. február 6. kedd 15:18 - Hírextra
Az idei emlékév külföldi rendezvényeinek keretében a német kulturális élet képviselőinek, valamint neves történészeknek a jelenlétében a berlini magyar nagykövetségen Erdődy Gábor, a történelemtudományok kandidátusa emlékezett Batthyány grófra. Az MTI-nek nyilatkozva Erdődy Gábor megtiszteltetésnek nevezte azt, hogy egy ilyen évforduló kapcsán Magyarországot az újraegyesített Németország fővárosában volt német nagykövetként, történészként képviselheti.
 
Német nyelvű előadásában Magyarország jelenlegi vatikáni nagykövete - aki 1992 és 1996 között a Magyar Köztársaság bonni nagykövete volt - felidézte a reformkor egyik legkiemelkedőbb személyiségének, az első független magyar miniszterelnöknek az életútját. Kiemelte a jobbágyság felszabadítása érdekében tett erőfeszítéseit, a honvédelem megszervezését és az államkassza alapjainak biztosítását, majd 1849 január 8-án történt letartóztatását, ami elvezetett az 1849. október 6-i, világszerte hatalmas felzúdulást keltő kivégzéshez.
 
Az első független magyar miniszterelnökkel kapcsolatban Erdődy Gábor hangsúlyozta: Batthyányi Lajos példát mutatott arra, miként lehet és kell következetesen politizálni egyértelműen elkötelezetten a demokratikus nemzeti, patrióta érdekek mellett, ugyanakkor a nemzetközi realitásokat is figyelembe véve, megfelelő kompromisszumkészséggel, mégis szilárd erkölcsi alapokon.

A jelenlegi szentszéki nagykövet rámutatott arra is, hogy Batthyányi hatalmas érdemeket szerzett a német-magyar kapcsolatok legújabb kori, demokratikus alapokon történő újjászervezésének folyamatában. Abban az időszakban, amikor az új egységes Németország létrejötte egész Európa számára kész ténynek tűnt, s a Habsburg birodalom felbomlásának egyértelmű jelei mutatkoztak, Batthyányi - munkatársaira támaszkodva - határozottan megragadta egy átmeneti korszak átmeneti lehetőségeit - fogalmazott Erdődy Gábor, hozzátéve: Batthyányi gyorsan reagálva, világos koncepciót követve, az akkori európai erőviszonyokból kiindulva felelősen képviselte Magyarországot, az európai népek demokratikus közösségében elhelyezkedő országot képzelve el.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását