2024. május 2. - Zsigmond

Michelangelo fotókon

Michelangelo legfontosabb szobrászati remekműveit ismerheti meg közelebbről a magyar közönség Aurelio Amendola neves olasz fotóművész képein keresztül február 27-től három héten át a budapesti Olasz Kultúrintézetben - tájékoztatta az intézmény pénteken az
2008. február 22. péntek 16:57 - Hírextra
"A szobrász Michelangelo" címet viselő fotókiállítás anyaga a szentpétervári Ermitázsból érkezik Budapestre, ahol március 20-ig lesz látható - olvasható a kiállításról szóló ismertetőben.
A tárlaton Aurelio Amendola ötvennyolc, eddig kiadatlan fotón mutatja be Michelangelo olaszországi, valamint más európai városokban, köztük Párizsban, Londonban, Brüsszelben található műveit.

Aurelio Amendola hosszú fotós pályafutása során elsősorban a képzőművészetnek, ezen belül Jacopo della Quercia, Michelangelo, Donatello, Giovanni Pisano műveinek szentelte figyelmét. Az ő nevéhez fűződik azonban számos híres kortárs olasz művész - köztük Marino Marini, Burri, Fabbri, Ceroli, Vangi, Kounellis - monográfiája is.

Aurelio Amendola olasz fotóművész neve nem ismeretlen a magyar közönség előtt: 2004-ben Budapesten rendezett fotókiállítást Michelangelo Dávidjáról, az akkori Olasz Köztársasági elnök, Carlo Azeglio Ciampi hivatalos magyarországi látogatása alkalmából. Szintén az ő nevéhez fűződnek az Olasz Kultúrintézet történelmi épületéről készült kiadvány illusztrációi is.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) szobrász, festő, építész, költő az olasz reneszánsz kimagasló mestere, egyike a művészettörténet legnagyobb alakjainak. Elsősorban szobrásznak tartotta magát, munkamódszere egyedülálló volt: sohasem vázolt hosszas előkészítő tervet a szobraihoz, csak egy egészen kis mintát nagyolt ki viaszból emlékeztetőnek, azután egyenesen a márványból faragta ki a művet, segédminta vagy modell igénybevétele nélkül.

Az első alkotás, amely meghozta számára a hírnevet, a Jean Bilheres de Lagraulas bíboros megrendelésére készült Pieta (Krisztus siratása) volt. Ez az egyetlen szobor, amelyet Michelangelo ellátott a kézjegyével.

Legjelentősebb szobrai: Dávid, Mózes, A Medici-síremlék, Apollo (David), Brutus, Firenzei Pieta, de fontos alkotásai között van a Lépcsős Madonna, Kentaurok harca, Szent Petronius, Angyal, Bacchus, Palestrina Pieta, Madonna gyermekével vagy Bruges-i Madonna, Szent Pál, Szent Mátyás, II. Gyula pápa síremléke, Lázadó rabszolga, Haldokló rabszolga, Győzelem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását