2024. április 28. - Valéria

Átalakítják a bűnügyi nyilvántartás rendszerét

Az MSZP és a Fidesz felszólaló képviselője is támogathatónak tartotta a bűnügyi nyilvántartás rendszeréről szóló törvény átalakításáról szóló törvényjavaslatot a vezérszónoki felszólalások során kedden a parlamentben.
2009. április 28. kedd 16:25 - HírExtra
Tóth András (MSZP): az ártatlanok adatait ki kell venni a nyilvántartásból

Tóth András, az MSZP vezérszónoka szerint azzal, hogy az 1999-ben elfogadott eredeti törvényt tavaly az Alkotmánybíróság több ponton is alkotmányellenesnek minősítette, nem az Országgyűlés munkájára vetült rossz fény, hiszen azóta a jogfejlődés miatt számos olyan szempont merült fel, amelyeket a parlament akkor még nem láthatott.
A képviselő leszögezte, ha egy gyanúsítottról később kiderül, hogy ártatlan, akkor a korábban rögzített adatait a nyilvántartási rendszerből azonnal ki kell venni.

A politikus szerint a bűncselekmények jellegének megfelelően külön kell választani a nyilvántartásban rögzítettek adatait.

A politikus annak a reményének is hangot adott, hogy a javaslat megfelel az Alkotmánybíróság által támasztott igényeknek.

Fontosnak nevezte azt a kérdést is, hogy a törvényjavaslat megfeleljen a nemzetközi követelményeknek.

Kiemelte, hogy a javaslat elfogadásával egy közhiteles rendszer jön létre, amelybe csak megfelelő okmányon alapuló adat kerülhet be, amelynek a törvényi felügyeletét a legfőbb ügyész látja el.

Hozzátette, hogy az MSZP támogatja a törvényjavaslatot.

Kontrát Károly (Fidesz): a Fidesznek nem elfogadhatatlan a fényképnyilvántartás

Kontrát Károly, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy az eredeti törvény elfogadása óta eltelt, csaknem tízéves időszak keretet adhat ahhoz, hogy az azóta felmerült igényeket érvényesíteni tudják.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a javaslat elfogadásához meg lehet teremteni a lehető legszélesebb parlamenti konszenzust, de eközben több szempontra, például az adatvédelmi biztos által a parlamentnek megküldött észrevételekre is figyelemmel kell lenni.

Az adatvédelmi biztos véleményét idézve azt mondta, hogy a tervezet a nyilvántartási idők alapján nem tesz eleget az Alkotmánybíróság által megfogalmazott kritériumoknak.
Hangsúlyozta, hogy az adatvédelmi biztos nem ért egyet a fényképnyilvántartás létrehozásával, a Fidesz számára ez viszont nem elfogadhatatlan.

Közölte, hogy az általa említett problémák kijavítása esetén a Fidesz nem zárkózik el a törvényjavaslat elfogadásától.A vezérszónoki hozzászólásokat követően az általános vitát Harrach Péter levezető elnök elnapolta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. április 28. 16:33
"artatlan"! Itt fletora es bandajara gondol?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását