2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Legitimációs gondok az önkormányzat működésében?

Komoly legitimációs problémákat vet fel a szombathelyi önkormányzat további működését illetően a Legfelsőbb Bíróság Közigazgatási Kollégiumának egy hete közreadott véleménye, amellyel kapcsolatban a Fidesz szombathelyi szervezete a hétvégén rendkívüli eln
2008. február 22. péntek 06:48 - Hírextra
A LB kollégiumának az LB honlapján nyilvánosságra hozott véleménye szerint: "a közös jelöltet állító szervezetek egy jelölő szervezetnek minősülnek, ezért közös kompenzációs listájuk a töredékszavazatok megoszlása tekintetében akkor is önálló kompenzációs listának minősül, ha olyan jelölő szervezettel is van közös jelöltjük, amellyel közös kompenzációs listát nem állítottak. Az egy jelölő szervezetnek minősülő jelölő szervezetek a töredékszavazatok felosztásánál is egy jelölő szervezetnek számítanak".

Marton Zsolt a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a 2006-os helyhatósági választásokat követően Szombathelyen a Vas Megyei Bíróság döntött azoknak a töredék szavazatoknak a sorsáról, amelyek alapján a kompenzációs listán szerzett mandátumokat kiosztották. A bíróság akkor jogerősen úgy határozott, hogy a Fidesz-KDNP közös kompenzációs listája nem tekinthető önálló kompenzációs listának, mert két külön jelölő szervezetről van szó.

Éppen ezért a bíróság a Fidesz-KDNP és a Pro Savaria Egyesület közös jelöltjére leadott töredék szavazatokat úgy osztotta szét, mintha három külön jelölőszervezetről lett volna szó, egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban. Ezzel a töredék szavazatok kétharmada elveszett, pedig ha a Vas Megyei Területi Választási Bizottság korábbi, a helyi választási bizottság mandátumkiosztását felülbíráló döntésének megfelelően 50-50 százalékban osztotta volna meg azokat, ma a Pro Savaria Egyesületnek, általa pedig a polgári oldalnak eggyel több mandátuma lenne a közgyűlésben. A mandátum azonban a szocialistáké lett - hívta fel a figyelmet Marton Zsolt.
A helyhatósági választásokon Szombathelyen a Fidesz-KDNP-Pro Savaria választási szövetség 14 mandátumot, az MSZP-SZDSZ 13 mandátumot, az MDF és az Együtt Szombathelyért Egyesület (ESZE) egy-egy mandátumot szerzett. A választások után megalakult közgyűlésben az MDF és az ESZE a szocialista-szabaddemokrata városvezetéssel együtt szavaz, az MDF képviselője, Szabó Gábor alpolgármesteri tisztséget tölt be az önkormányzatban.

Marton Zsolt elmondta: jogászaik vizsgálják egy esetleges perújítás lehetőségét, de szavai szerint inkább politikai, mint jogi helyzetről van szó. Kérdéses ugyanis, hogy ilyen legitimációs helyzetben meddig vállalja az MDF és az ESZE képviselője az együttműködést a szocialistákkal és szabaddemokratákkal, illetve kialakulhat-e a helyzet nyomán a közgyűlésben egy új többség.
Ipkovich György, Szombathely szocialista polgármesterének a megyei napilap csütörtöki számában kifejtett álláspontja szerint a közgyűlés legitimitását nem érinti az LB közigazgatási kollégiumának állásfoglalása, amely szavai szerint nem jogegységi döntés, tehát nem kötelező érvényű. A jelenlegi helyzet viszont egy jogerős bírósági döntés alapján alakult ki.

"Úgy vélem a választási eljárási törvény is az önkormányzatok működőképességét tartja szem előtt, ezért születhetett meg a megyei bíróság döntése" - nyilatkozta a polgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását