2024. április 23. - Béla

Megállapodott a szlovák és a magyar tűzoltószövetség

Újabb öt évre szóló együttműködési megállapodást kötött a szlovák és a magyar tűzoltószövetség; a dokumentumot csütörtökön Budapesten, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságon írta alá Jozef Minarik és Bende Péter, a két szervezet elnöke.
2008. február 21. csütörtök 15:06 - Hírextra

A szlovák és a magyar szervezet között régóta tartó szakmai kapcsolat van, a határ menti tűzoltószövetségek nemcsak ünnepségek alkalmával, hanem katasztrófahelyzetekben, tűzesetekkor is kiválóan együttműködnek - mondta Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy. A Magyar Tűzoltószövetség (MTSZ) elnöke azt hangsúlyozta, hogy a két ország állampolgárai közötti kapcsolatok ápolására is kiterjed a megállapodás. Ez jelzés értékű abban a tekintetben is, hogy a civil szervezetek sokat tehetnek a két európai uniós ország közötti bizalom erősítése és a kapcsolatokban esetenként mutatkozó feszültségek oldása érdekében - tette hozzá a vezérőrnagy. Emlékeztetett arra is, hogy az MTSZ külföldi partnerei közül elsőként a múlt évben a szlovák partnerével tartotta meg a tűzoltóság ünnepét, a Szent Flórián napot.

Jozef Minarik, a Szlovák Tűzoltószövetség (SZTSZ) elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt öt év eredményei alapján a két ország közötti munkakapcsolat kifejezetten jónak mondható, ezért újabb öt évre meghosszabbítják azt.

Nagy Béla, az SZTSZ alelnöke a szlovákiai tűzoltóság helyzetét ismertetve az MTI-nek elmondta: Szlovákiában 3.700 tűzoltóegylet működik, taglétszámuk pedig meghaladja a 100 ezer főt.

Tájékoztatása szerint az önkéntesként működő tűzoltóegyletek legalább nyolcfős állománnyal, néhol 1-2 csapattal is, bevetésre készen állnak, és valamennyien rendelkeznek tűzoltásra alkalmas járművel, eszközökkel. Az alelnök tájékoztatása szerint az egyleteket az önkormányzatok tartják fent, és ők látják el a falvak, vidéki települések tűzvédelmét, hiszen hivatásos tűzoltóság csak a járási városokban működik, létszáma mintegy 2.800 fő.

Nagy Béla a távirati irodának elmondta azt is, hogy a szlovák és a magyar szervezet az elmúlt öt évben több közös gyakorlatot tartott, és a határ menti tűzesetekkor is közösen dolgoztak a kárelhárításon. Például a 2003 augusztusi párkányi esetet emelte ki, amikor egy lángoló ház 12. emeletéről az esztergomi tűzoltók tudták kimenekíteni a lakókat, ugyanis sem a párkányi, sem az érsekújvári tűzoltóknak nem volt megfelelő létrájuk.

A Szlovák Tűzoltószövetség alelnöke szerint a következő öt évben lehetőség lesz közös uniós pályázatok benyújtására, így a magyar és a szlovák önkéntes tűzoltóságokon jelentős eszközfejlesztés valósulhat meg.

A rendezvényen megjelent Juraj Migas Szlovákia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki a két ország állampolgárai közötti jó kapcsolat ápolását kérte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását