2024. április 19. - Emma

Koszovó Budapest és Zágráb számára is fontos

Budapest és Zágráb számára is nagyon fontos kérdés Koszovó függetlenségének elismerése, hiszen kiemelten érdekeltek vagyunk a régió hosszú távú stabilitásában - jelentette ki Göncz Kinga külügyminiszter, miután csütörtökön a fővárosban horvát partnerével,
2008. február 21. csütörtök 19:36 - Hírextra

A horvát külügyminiszter kijelentette: figyelemmel kísérik a koszovói történéseket, de Horvátország Koszovót csak azután fogja elismerni, miután az Európai Unió tagállamainak nagyobbik része ezt megteszi.

Göncz Kinga kijelentette: egyértelmű, hogy a Szerbiával való szomszédság és az ott élő magyar kisebbség helyzete miatt Magyarország számára ez nem könnyű döntés. "Fontos, hogy megőrizzük a jó kapcsolatokat Szerbiával és az is, hogy Belgrád az európai integrációs utat válassza. Ennek megfelelően Magyarország nem ismeri el az elsők között Koszovó függetlenségét, ám "a következő néhány hétben ez biztosan meg fog történni".

A magyar diplomácia irányítója megjegyezte: biztos, hogy hosszú távon nem tartható fenn az a status quo, ami korábban Koszovóban volt.

Gordan Jandrokovic szólt arról, hogy közös bizottságot hoznak létre a következő, harmadik horvát-magyar együttes kormányülés feladatainak és témáinak meghatározására.

A csütörtöki megbeszélésen szóba került az autópálya-építések, valamint a vasútpálya-modernizáció kérdése. Göncz Kinga tájékoztatása szerint környezetvédelmi és energetikai együttműködésről, valamint regionális kérdésekről is tárgyaltak.

Magyarország támogatja Horvátország euroatlanti integrációját - hangsúlyozta Göncz Kinga.
Gordan Jandrokovic csütörtökön Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Szili Katalin házelnökkel is találkozott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását