2024. május 13. - Szervác, Imola

Holland komponista művei a Müpában

A világhírű holland komponista, Louis Andriessen művei kötik össze az UMZE Kamarazenekar vasárnapi és a holland ASKO Ensemble hétfői estjét; a két hangversenyt a LOW holland-flamand kulturális fesztivál keretében tartják, a budapesti Művészetek Palotájába
2008. február 21. csütörtök 12:31 - Hírextra

"Az utóbbi két évben, amióta az UMZE Kamarazenekarral lehetőségünk van a rendszeres munkára, az a jó, de zavarba ejtő érzésem van, mintha egy gazdagon megrakott asztal előtt állnék. Nem tudom, hová nyúljak, miből vegyek először" - mondta Rácz Zoltán, az UMZE művészeti vezetője az MTI-nek.
(Az Új Magyar Zene Egyesületet Bartók, Kodály és Weiner Leó hozta létre 1911-ben, s 1997-ben hívták újra életre.)

A művészeti vezető közlése szerint a huszadik század második felének zeneirodalma is gyöngyszemeket termett, az évi 10-12 UMZE-koncerten megpróbálják "ledolgozni" a hazai koncertélet lemaradását.

"Ha most az kérdezik, hogy miért ismerik kevesen Andriessen életművét, azt is hozzátehetik, hogy miért nem ismerik Xenakis, Dallapiccola, Berio és az idén 100 éves Elliott Carter műveit" - fűzte hozzá Rácz Zoltán.

Szerencsére - mondta - a 180-as csoport korábban már bemutatott egy-egy fontos alkotást, például a Hoketust, a Workers Uniont. Vasárnap este a 2004-es keltezésű kompozíciót, a Dante ihlette Racconto dall,infernót is bemutatják, amely Rácz Zoltán szerint ki fogja állni az idők próbáját.

Hozzátette: a komponistát többször meghívta Magyarországra, mivel azonban Andriessen felesége az utóbbi években ágyhoz kötött beteg volt, csak bizonytalan válaszokat kapott. Februárban Jeanet Andriessen meghalt. A művészeti vezető csütörtökön ismét telefonál a zeneszerzőnek, és nem tartja lehetetlennek, hogy vasárnap este Andriessen itt lesz a koncerten.

Az ASKO Ensemble hétfőn este Andriessen Dances-ét (1991) szólaltatja meg, és bemutatják a francia Gérard Grisey Vortex Temporum című darabját is.

Az 1965-ben alapított Asko Ensemble a világ egyik legjelentősebb kortárs zenei együttese. Repertoárjuk huszadik századi zeneszerzők műveinek széles skáláját tartalmazza, nyitottak a fiatal tehetségek felfedezésére, és olyan produkciókban is részt vesznek, amelyek több művészeti ág találkozására épülnek.

A zenekarnak nincs állandó karmestere, a felkért zenekari vezetők között megtalálható Stefan Asbury, George Benjamin, Riccardo Chailly, Oliver Knussen, Reinbert de Leeuw és Peter Rundel neve is.
Az elmúlt évek eseményei közül kiemelkedik a New York-i Alice Tully Hallban a Schönberg Ensemble-lal közösen adott koncertjük, Ligeti György és Iannis Xenakis műveinek előadása, illetve több holland és külföldi zeneszerző művének ősbemutatója.

Ez utóbbiak között volt Michel van der Aa After Life című operájának előadása az amszterdami Holland Operában, Kurtág György nyolcvanadik születésnapjának tiszteletére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását