2024. április 20. - Tivadar

Gyurcsány rettenetesnek látja a Magyar Gárda jelenségét

Gyurcsány Ferenc szerint nagyon helyesen szorgalmazta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az Országos Igazságügyi Tanácsnál, hogy az OIT a Magyar Gárda ügyében a bíróságoknál soron kívüli eljárást kezdeményezzen. Erről a miniszterelnök cs
2008. február 21. csütörtök 17:35 - Hírextra

A kormányfő kiemelte: ez alkotmányos, legitim forma, ami nem jelent beavatkozást a bíróságok életébe. A mi dolgunk az, hogy legyen véleményünk mindarról, ami történik az országban - írta blogjában Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök megjegyezte: már két hónapja, hogy a Legfőbb Ügyészség ebben a kérdésben eljárást kezdeményezett, és "mintha nem sok minden történt volna, miközben érzékelhető, hogy ez egy valóságos és bonyolult társadalompolitikai kérdés".

"A Magyar Gárda egész jelenségét rettenetesnek látom, olyannak, amivel nem lehet és nem szabad megbékélni" - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint ez kevés, mert "nem kell keresgélni, hogyan lehet valahol középre helyezkedni az idegengyűlölet, a prefasiszta nézetek és a demokrácia álláspontja között". Ez nem méricskélés, hanem elvszerűség kérdése - szögezte le.

Gyurcsány Ferenc nem hiszi, hogy bárkinek is alkotmányos joga általában egy népcsoportot gyalázni.

"Nem kívánom magunknak azt a történelmet, amelyet néhány európai ország e tekintetben megélt, de kívánhatjuk magunknak azt a világos tisztánlátást és szembesülést saját múltunkkal, amely ugyanezeket az országokat általában jellemzi. Németországban, Franciaországban annak töredéke is elegendő, hogy valakit eljárás alá vonjanak, ami nálunk úgymond alkotmányos joga az embereknek" - fogalmazott.

A kormányfő úgy látja, annál bátrabb demokratának és bátrabb közszereplőnek kell lenni ilyen kérdésekben, mint amit sokan tanúsítanak.

A miniszterelnök szerint ez nem bal- és jobboldaliság kérdése. Még akkor sem, ha - mint írta - a jobboldali radikalizmus előretörésében súlyos felelőssége van a legnagyobb magyarországi jobboldali pártnak, "amely hónapokon, éveken keresztül izzította a hangulatot, ellenségként tekintett és tekint politikai ellenfeleire és azt mondja, bármi megengedhető a kormánnyal szemben, mert az illegitim és el lehet kergetni".

Gyurcsány Ferenc szerint ez a jobboldal játszott szerepet abban, hogy "a demokráciában elfogadhatatlan szélsőség felbátorítva érezte magát és közszerepre tör, rombol, fizikai és lelki értelemben rombolja a demokráciát". Hosszú távú demokratikus stratégiai szempontból a kormányfő ezt a hozzáállást egyszerre tekinti bűnnek és hibának, "mert nem lehet és nem szabad megmagyarázni a megmagyarázhatatlant".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását