2024. április 19. - Emma

Feketeborssal a pigmenthiány ellen

A feketebors hozhat új kezelési módot a bőr fehér foltokkal járó, pigmenthiányos állapotára - állítják brit kutatók. A vitiligo néven ismert betegségre a British Journal of Dermatology szaklapban megjelent tanulmány szerzői, a londoni King's College munka
2008. február 21. csütörtök 18:09 - Hírextra

A pigmenthiányos állapotot, mely minden száz emberből egyet érint, eddig egyebek közt kortikoszteroidokkal kezelték. A kortikoszteroidok gyulladáscsökkentők, kémiai szerkezetük hasonló a mellékvesékben termelődő, a különböző stresszhatások leküzdését segítő hormonokhoz. A pácienseknek kevesebb mint negyede reagál rá jól.

Fényterápiával és UV besugárzással is próbálkoztak már az orvosok, ám a gyógyítás hosszadalmas és gyakori a kiújulás. Az ultraibolya kezelés ráadásul sokszor foltos bőrt eredményez és növeli a bőrrák kockázatát is.

A vitiligo ismeretlen eredetű rendellenesség, melyben hiányoznak a bőrből a működő melanociták. Átlagosan húszéves kor körül jelenik meg az arcon, kézfejen, hónalj, a törzsön és a sípcsont feletti bőrön. A pácienseket pszichológiailag általában nagyon megterheli a mindenki számára látható elváltozás.

A feketeborsból (Piper nigrum) kivonható piperinnek és szintetikus származékainak hatását vizsgálták a brit kutatók egerek bőrén. A kísérletekben vagy csak piperint alkalmaztak, vagy kombinálták az ultraibolya besugárzással.

Önmagában használva a piperin és két származéka hat hét alatt világos barna árnyalatig növelte az eredetileg fehér foltok pigmentáltságát. A kombinált kezelés során még jobb eredményt értek el, sötétebb lett a bőr és hosszabb ideig tartott a szín.

A kutatók úgy vélik, hogy a piperin stimulálja a bőrben a pigment sejtek, a melanociták termelődését.
"Kimutattuk, hogy a piperines helyi kezelés növeli a bőr pigmentációját" - közölte Antony Young kutatásvezető.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását