2024. április 29. - Péter

A kutyák félnek a tüzijátéktól

Kedvencek ezrei szaladnak világgá augusztus 20-án a hangos durrogás, fényjelenségek és petárdázás miatt. Ráadásul sok a "maszek" tűzijáték is újabban. Ilyenkor a legnyugodtabb kutya is pánikba eshet a zajtól, a tömegtől, világgá mehet, balesetet okozhat é
2008. augusztus 19. kedd 07:50 - Hírextra
Ezen az ünnepi estén érdemes a kutyákat 9 előtt megsétáltatni - pórázon, a tűzijáték ideje alatt pedig legyenek biztonságos, zárt helyen. Otthon is legyen rajtuk vízhatlan biléta, mert eszüket vesztve törhetik-zúzhatják szét a lakásban lévő tárgyakat vagy a kutyaólat.

A félős kutyáknak szerezzünk be nyugtatókat - ajánlják a szakemberek. A tablettákat 1-1,5 órával előbb jó beadni, a cseppeket, pasztákat 20-30 perccel előtte.

A mikrochippel felszerelt elveszett kutyák hamar hazajuttathatók. Ha mégis nyoma veszne a kutyának, akkor az internetre fel kell tenni a képét (jó, ha készül a kedvencről fotó) és képpel, telefonszámmal kell szerepeltetni az elveszett ebet. Ilyenkor hasznos értesíteni a környékbeli állatorvosokat is.
Soha nem szabad kivinni a tűzijáték közvetlen közelébe a kutyát, mert pánikba eshet a zajtól, a tömegtől és balesetet okozhat.

A Lelenc Kutyamentő Egyesület és az Orpheus Állatvédő Egyesület honlapjain meg lehet találni azokat a címeket, ahol az elveszett állatok nagyobb reménnyel kereshetők.

Az elkóborolt ebet mihamarabb el kell kezdeni keresni, mielőtt elüti egy autó, gyepmesterhez vagy menhelyre kerül, vagy ami még rosszabb, erdőbe menekül, legyengül, illetve vadászok lelövik.
A veszély az utóbbi években gyakoribbá vált, mert sok a magántűzijáték is ilyenkor, sőt más alkalmakkor is rendeznek vállalati ünnepségeken vagy nagyszabású partikon tűzijátékokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását