2024. április 28. - Valéria

Fellépett az Iron Maiden

Most már mindenki végleg megnyugodhat, az újpesti csendrendelet nem nyírta ki a Szigetet. A nulladik nappal tegnap elkezdődött a fesztivál, Európa egyik legnagyobb zenei bulija. Pont FM, heavy metál, Iron Maiden és életre szóló élmények. Meglátogattuk, be
2008. augusztus 13. szerda 10:54 - Kőrösi Viktor Dávid
Bejutás
K-híd
Az Óbudai-szigetre vezető, K-rácsozású szerkezettel épült hidat 1955-ben adták át. A közel 100 méteres fesztávú híd ferdén vezet a hajógyári Duna-ág felett.

A híd azzal a céllal épült, hogy a sziget déli részén levő – ma már nem működő – Hajógyár közvetlen vágány-csatlakozást kaphasson, emiatt íveli át a folyót – szokatlan módon – ferdén. A hídra vezető iparvágány a megszűnt Óbuda-Gázgyár állomás déli végén ágazott ki. Óbuda-Gázgyár állomásról észak felé ágaztak ki az Óbudai Gázgyárba üzemi vágányok, aquincumi deltavágányon keresztül pedig a 2-es vasútvonalon Esztergom felé és közvetlenül az Újpesti vasúti hídra is vezetett vágány. Dél felé a K-híd kiágazása után 1978-ig egy vágány becsatlakozott a Szentendrei HÉV vonalához. Az iparvágányokat a Gázgyár megszűnte után felszedték a 1990-es évek végén. Az állomásépület megmaradt (egy áruház zajvédő fala eltakarja).

A híd egy nyom szélességű, csak váltakozó irányú közúti forgalmat tesz lehetővé. Két oldalára 1973-ban épült keskeny járda. Állami tulajdonban van, építése óta komolyabban nem volt fejújítva.

Nyáron, a hídon át érkeznek a Sziget fesztivál látogatói, ezen a kultikus helyen forgatta Jovanotti a 'Mi fido di te' klippjét.

Forrás: Wikipedia
Valószínűleg sehol a világon nem lehetne jobban megoldani a Szigetre való eljutást, nagy részbe köszönhetően a BKV kiterjedt tömegközlekedési hálózatának. A HÉV-ről leszállva nem is volt akkora tömegnyomor (odafelé). Az első problémát az jelentette, amikor a jegykezelésben illetékes srácot alig sikerült egy másiknak elrángatnia a haverja mellől, szemmel láthatóan nem hatotta meg, hogy van, aki be szeretne jutni. Bejutás után a K-híd túloldalán még egy csomagvizsgálat, aztán elindulhatott az igazi akadályverseny: megtalálni a Nagyszínpadot.

Regisztráció

Az igen szerencsétlen módon megoldott irányjelző táblák túl jó hatással nem voltak a menetidőre, de megérkezve neki lehetett állni a sajtóregisztrációnak. (Ahol kellett volna irányjelzés, ott nem volt, ahol volt, ott nem lehetett eldönteni, hogy a három irányból az előre, hátra, s balra mutató nyilak után a balra lefelé mutató nyíl mit jelent). A regisztrációs pult mögötti leányzó kétségkívül rendkívüli képességekkel rendelkezik, már ami az egyszerre 3-4 dologra való figyelést illeti, de ez akkor sem vígasztalt senkit, hogy lassan halad a sor, s időre kell a Pont FM 88.1 sátrához érni.

Győztesek

Néhány szett (ingyen) csocsó után neki is álltunk a munkának. A Pont FM 88.1 jóvoltából több ember felkerülhetett a színpadra az Iron Maiden tagjai mellé vokálozni. Volt lehetőségünk beszélgetni, hát meg is tettük a szerencsésekkel:

Attila 1985-ben, gyerekként találkozott először az Iron Maiden Powerslave albumával. Zenész, számára a színpad nem idegen, de inspirálja a tudat, hogy a gyerekkori kedvenceivel lehet egy színpadon. „Köszönöm a Pont FM-nek, hogy valóra válhatott a gyermekkori álmom” – mondta.



Tibor 1984-ben volt először Maiden-koncerten, s azóta már külföldön is járt megnézni a legjobb zenekart. Kedvenc zenésze nincs, úgy jó a zenekar, ahogy van.

Ernő 1994-ben volt először Maiden-koncerten. 1988-ban ismerkedett meg a zenekarral, ami azért is emlékezetes számára, mert az első kazettáját kapta meg az Iron Maiden Number of the beat című albumának képében.

Zoli, az Iron Maidnem együttes frontembere is a kiválasztottak között volt. Sok koncert van a háta mögött, ezrek előtt játszottak már, ennek ellenére érez „némi drukkot”. Amint a színpadon áll elhiszi, hogy a rádió jóvoltából sikerült közel kerülni az együttes tagjaihoz, arról nem is beszélve, hogy közösen énekelheti velük a Heaven can waitet.



Andor egy Elvis-showműsor dobosa. 1988. augusztus 31-én kint volt az MTK pályán, s már akkor arra gondolt, látva a vokálosokat, hogy milyen fantasztikus lehet a színpadon lenni a Maidennel. „Húsz év eltelt, s most ott leszek. Ezt nem lehet szavakkal elmondani, nagyon jó érzés. Sose gondoltam volna, hogy a Pont FM ezt tényleg megoldja” – mondta Andor, majd folytatta: – „a saját műsorunk előtt nem izgulok ennyire”.

”Köszönöm a Pont FM-nek, köszönöm Istennek, köszönöm Adrian-nek, hogy ott lehetek azokon a deszkákon, amelyek az életemet jelentik” – mondta Arnold, aki biztos volt abban, hogy nyerni fog a pont FM játékában. Még nem tudja feldolgozni, majd jövő héten kérdezzük – mondta.

Róbert sosem szerepel emberek előtt, de nagyon várja, hogy felléphessen, mivel nagy rajongója a zenekarnak. 1981-ben találkozott először a Maidennel, s ’88-as magyarországi koncerten látta őket először.



Iron Maiden

Az Iron Maiden fellépése előtt Steve Harris lánya játszott, aki elgondolkodhatna azon, hogy érdemes-e számára énekelni. A Maiden utána zseniális volt, leszámítva a hangosítás – finoman szólva - hiányosságait. Ilyen szintű zenekarnál már az is gáz, ha az első számokkal áll be a banda, de hogy még a végén is hol hangosodott, hol halkult Dickinson hangja… A győzteseinknek pár perces színpadi lehetőség jutott, amire alighanem életük végéig emlékezni fognak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását