2024. április 27. - Zita

180 éve halt meg Fazekas Mihály

Száznyolcvan éve, 1828. február 23-án halt meg Fazekas Mihály, a Lúdas Matyi szerzője. Pontos születési dátuma nem ismert; mivel 1766. január 6-án keresztelték meg, valószínűleg 1765 utolsó napjaiban született Debrecenben.
2008. február 21. csütörtök 14:55 - Hírextra

Ősei között vagyontalan katona-nemesek találhatók, de a közvetlen elődei már debreceni iparos "cívisek" voltak, apja gyógykovácsként dolgozott. A debreceni református kollégiumban, majd 1781-től a teológiai akadémián tanult, itt ismerkedett meg a felvilágosult eszmékkel, s ébredt fel érdeklődése a természettudományok iránt. 16 évesen katonának állt, hét év után már hadnagy, majd főhadnagy lett, szolgált Németalföldön, a Rajna-vidéken, Franciaországban, a csatatereken egyik ujját el is vesztette.

Egy idő után meggyűlölte a háborút, 1796-ban lemondott tiszti rangjáról és hazautazott. A császárhű lovastisztből a felvilágosodás republikánus követője lett, a csatadalokat háborúellenes versek váltották fel. Élete második felét a városi közéletnek és a botanikának szentelte, a költészetet kulturált emberhez illő passziónak tartotta. Agglegényként anyjával és húgaival élt, a nősüléstől - feltehetően - boldogtalanul végződött szerelmei tartották vissza. Visszavonultságát baráti köre - Csokonai Vitéz Mihály, Földi János - enyhítette.

Legtöbb verse a hazaköltözés és Csokonai halála (1805) közti esztendőkben született, ekkor írta meg első fogalmazásban népmesei ihletésű művét, a nemesi pöffeszkedést kifigurázó Lúdas Matyit, amely végső formájában 1817-ben jelent meg Bécsben. (Magyarországon 1831-ben adták ki először.) A tömör, időmértékes verselésű kiseposz társadalomkritikája alighanem a legmerészebb a korban: Lúdas Matyi az első paraszt, aki fölényben van a nemesúrral szemben. A mű nem is maradt visszhang nélkül, a nemesség nagy része "merényletet" látott benne.

Fazekas lírai munkái ugyancsak kimagaslóak, élete végére a sztoikus filozófia követőjévé lett (Nyáresti dal, Ki a boldog?, A bölcs). Amikor verset már alig-alig írt, vitairatokkal szólt bele az irodalom ügyeibe. 1819-től szerkesztette, jórészt maga írta a Debreceni Magyar Kalendáriumot, amely szépirodalmi és ismeretterjesztő olvasmányokat közölt, s amelynek a tudomány és a felvilágosodás eszméinek terjesztése volt a célja.

Sógorával, Diószegi Sámuellel, a hajdúböszörményi botanizáló prédikátorral 1807-ben adták ki Debrecenben a Linné rendszere alapján készült első magyar növényhatározót, a Magyar Füvészkönyvet, megteremtve a magyar növénytan nyelvét. Fazekas tervezte a később nagyhírű debreceni Füvészkertet, amelynek megnyitását azonban már nem érhette meg. 1806-ban lett a debreceni kollégium gazdasági vezetője, majd később Debrecen főpénztárnoka, 1807-től városi esküdt. Ő szervezte meg a debreceni polgárkatonaságot, a városi rendfenntartó alakulatot (mai szóval rendőrséget), melynek a kapitánya volt.

Fazekas Mihály 1828. február 23-án tüdőbajban halt meg. Összegyűjtött költeményei először 1836-ban jelentek meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását