2024. május 7. - Gizella

Szent Iván-éji hagyományőrzés

A Szent Iván-éji néphagyományt az idén is felelevenítik Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn, a Múzeumfaluban, ahol hétfőn éjszaka látványos program várja az érdeklődőket - közölte az intézmény igazgatója pénteken az MTI-vel.
2008. június 20. péntek 11:14 - Hírextra
A nyári napfordulóhoz, a legrövidebb éjszakához kapcsolódó szokásokat a 21.30 órakor kezdődő programban idézik vissza a skanzenben - mondta Páll István.

Hozzátette: a Felső-Tisza-vidék 18-20. századi falusi épületeit őrző múzeum díszkivilágítást kap az alkalomra, s a különös fények visszalopják a régmúlt idők hangulatát.

A faluközpontban felállított szabadtéri színpadon pajzán témákat megelevenítő műsorok láthatók majd, s néprajzi kiállítást is nyitnak, Csak 16 éven felülieknek! - Tárgyakban testet öltött népi erotika címmel. A tárlaton bemutatott tárgyak a hazai múzeumokból és magángyűjtők anyagából származnak.

A régmúlt szokásait a tűzrakás és tűzgyújtás után a Nyírség Táncegyüttes tagjai idézik vissza magyar és kelet-európai néptáncokból összeállított koreográfia szerint.

A műsor után Palya Bea előadóművész koncertjén szórakozhatnak az érdeklődők, majd a program záróakkordja természetesen a tűzugrás lesz, a szerelmes párok kézen fogva ugranak át a hamvadó parazsak fölött, mintegy megpecsételve összetartozásukat, pontban éjfélkor.

A sóstógyógyfürdői Szent Iván-éjen a régi gasztronómiát is visszaidézik és valóságos hungarikumokat is megkóstolhatnak majd a múzeumfalu vendégei - mondta Páll István igazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását