2024. május 3. - Tímea, Irma

Teljes holdfogyatkozás lesz

Teljes holdfogyatkozást figyelhetnek meg csütörtökre virradóra európai, amerikai és afrikai ország lakosai: szakértők szerint ez lesz a 2008-as év egyik leglátványosabb csillagászati jelensége.
2008. február 20. szerda 17:16 - Hírextra

A spanyol hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint a holdfogyatkozás - tiszta égbolt esetén - Észak- és Kelet-Európában, Afrika, Észak- és Közép-Amerika keleti részén, valamint Dél-Amerikában figyelhető meg.

A holdfogyatkozás - amely során a Hold az Oroszlán csillagképben lesz látható - leglátványosabb szakasza 2 óra 43 perc és 6 óra 09 perc között zajlik majd - áll a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

A jelenségre csak teleholdkor kerülhet sor, de mivel a Hold pályasíkja nem esik pont egybe a Föld Nap körüli keringési síkjával, nincs holdfogyatkozás minden teleholdkor. A Hold általában az árnyékkúp "alatt" vagy "felett" halad el, február 21-én viszont a földárnyékot "telibe találja" - írja a Csillagászat.hu.

A Föld árnyékkúpjának külső, szürkés része az úgynevezett félárnyék, a penumbra, innen nézve a Föld csak a nap egy részét takarja ki - a Hold itt alig sötétedik el. Az árnyék belső, az ábrán fekete tartománya pedig a teljes árnyék, az umbra - ha a Holdról figyelnénk a jelenséget, a Föld itt teljesen kitakarná a napkorongot.

A Hold a földárnyék déli részén halad keresztül, ezért felszíne a teljesség alatt sem lesz egyenletes színű és fényességű. Alsó (déli) része világosabb lesz, mint a földárnyék centrumához közelebb eső felső (északi) rész. A holdkorong nem csak fényességben, de színben is mutat majd eltéréseket.
A félárnyékos holdfogyatkozás 1 óra 34 perckor, a részleges fogyatkozás 2:44-kor, a teljes fogyatkozás pedig 4:01-kor kezdődik. A Föld árnyéka 4:25-kor borítja be teljesen a Holdat, a teljes fogyatkozás 4:51-kor, a részletes fogyatkozás 6:09-kor, a félárnyékos fogyatkozás pedig 6:17-kor ér véget.

Azoknak, akik nem csak szabad szemmel vagy távcsővel akarnak gyönyörködni a jelenségben, hanem meg is szeretnék örökíteni azt, az EFE által megkérdezett szakértők 400 milliméteres vagy annál nagyobb teleobjektív, állvány és hagyományos gépek esetén 400 ASA érzékenységű film használatát ajánlják.

Az év következő holdfogyatkozása augusztus 16-én lesz látható a kora esti égen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását