2024. április 25. - Márk

Sejtek a csomagban

Kínai tudósok olyan "csomagolóanyagot" fejlesztettek ki, amellyel be lehet burkolni az élő sejteket, s így megőrizni őket - a módszer a kutatók reményei szerint sejtátültetés révén szöveti sérülések "befoltozására" lehet alkalmas, valamint a daganatos bet
2008. április 10. csütörtök 14:12 - Hírextra
A kutatók az Angewandte Chemie című szaklapban számoltak be a módszerről, amellyel az élesztőgombák sejtjei köré növesztettek mesterséges héjat. Az ásványi burkolatnak köszönhetően a sejtek több mint 80 százaléka szobahőmérsékleten egy hónapon túl is életben volt. A "csomagolatlan" élesztőgombasejtek egy hónapon belül elpusztultak.

"A burkolóanyagot kalciumfoszfátból állítottuk elő, abból a vegyületből, amely az emlősök csont- és foganyagát alkotja. Ez biológiailag kompatibilis és a sejtek életben maradnak, miután becsomagoltuk őket" - hangsúlyozta Tang Zsuj-kang (Tang Ruikang), a Csöcsiangi (Zhejiang) Egyetem kutatója.

Ismertetése szerint a burkolat funkciója nagyjából olyan, mint a ruházaté. Az öltözék nem változtatja meg az emberi természetet, viszont megóv az időjárás viszontagságaitól.

A kutatókat egyébként a tojáshéj egyszerűsége inspirálta: egyetlen sejt megóvására egy vékony ásványi védőréteg alakul ki. Szintetikus molekulákat felhasználva, amelyek "állványzatként" működtek, sikerült kalciumfoszfát burkot növeszteni az élesztőgombasejtek köré.

Tang Zsuj-kang terveiben szerepel humánsejtek "beburkolása" is, mielőtt beültetnék ezeket törött csontok, vagy szövetsérülések "befoltozására".

"Amikor a csontokban ültetünk be sejteket, ezeket nagyon alacsony hőmérsékleten kell tartani. Ezzel a technikával viszont becsomagolhatjuk a sejteket és hosszú időn át szobahőmérsékleten tarthatjuk életben, majd egy élő szervezetbe beültethetjük őket" - mondta Tang Zsuj-kang.
A kutató reményei szerint a módszer valaha daganatos sejtek megsemmisítésére is alkalmas lesz.

"Becsomagolhatunk vírusokat, majd kézbesíthetjük ezeked a daganatos sejteknek. A tumorsejtek szívesen fogyasztják a kalciumfoszfátot, ám miután feltörték a védőburkot, a kiszabaduló vírusok megehetik a daganatot" - ismertette elképzeléseit kutató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását