2024. április 19. - Emma

Sólyom kórházban járt

Sólyom László köztársasági elnök, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökeként, látogatást tett a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben hétfőn.
2009. május 4. hétfő 19:50 - HírExtra
Az államfő látogatását követően köszönetet mondott mind a kórháznak, mind a gyermekmentő szolgálatnak, hogy a határon túli gyermekek ellátásában részt vettek és vesznek. Az európai élvonalba tartozó intézetben áldozatos munka folyik - mondta Sólyom László, hozzátéve: remény van arra, hogy az intézet európai kiválósági központ legyen.

Mint mondta, a kardiológiai intézetnek fontos szerepe van a határon túli magyar betegek ellátásában, az országok közötti betegadminisztrációban azonban adódnak problémák és ezáltal - főleg a gyermekeknél - bizonytalanná válik a gyógyítás. Ez ügyben külön tárgyalni fog Székely Tamás egészségügyi miniszterrel, hiszen - mint az államfő fogalmazott - Magyarországnak alkotmányos kötelessége, hogy gondját viselje a határon túli magyaroknak, amibe beletartozik a gyógykezelésük is.

Sólyom László közölte azt is, hogy az intézet munkatársai kijárnak Erdélybe, a Felvidékre továbbképzéseket tartani, gyógyítani.

Hosszú távú megoldandó problémának nevezte a köztárasági elnök azt, hogy az orvosokat itt tudják tartani. "Azok az orvosok, akik itt a szükséges rutint és tudást elsajátítják (...) ilyen orvos és ilyen ápoló Európában kevés van, őket külföldön arany áron veszik meg" - fogalmazott az államfő, hozzátéve, abból nem lehet megélni, hogy mindenki csak áldozatot vár.

Ofner Péter, a kardiológiai intézet főigazgatója újságíróknak arról számolt be, hogy az elmúlt három évben három gyermekszív-sebész hagyta el az intézetet, ők külföldre mentek dolgozni. Ez súlyosan érintette a kórházat - tette hozzá.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke elmondta: a szervezet részére juttatott készpénz és tárgyi adomány értéke összességében két-három évvel ezelőtt 1 milliárd volt, az elmúlt évben 750-800 millió forint volt.

Az Országos Kardiológiai Intézet és a Gyermekmentő Szolgálat 1992 óta folytat együttműködést, melynek keretein belül olyan beteg gyermekeket hoznak Magyarországra a határon túlról, akiknek műtétjét, kezelését hazájukban nem tudják megoldani. Az együttműködés eredményeként 2001. június és 2009. február között 24 határon túli gyermek 73 vizsgálatára, illetve műtétjére került sor. A Gyermekmentő Szolgálat a kezelések költségeinek fedezéséhez összesen több mint 26 millió forinttal járult hozzá. Az egészségügyi beavatkozásokon kívül az Országos Kardiológiai Intézet évente 32, határon túlról érkező egészségügyi szakember ingyenes továbbképzését is biztosítja.

Az intézet gyermekszív központja 2008-ban 1265 beteget vett fel, 7723 beteget látott el ambulánsan, 417 szívkatéteres vizsgálatot és 521 szívműtétet végzett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását