2024. április 27. - Zita

A kínai sajtó visszavág

A kínai kormány napilapja földbe döngölte Steven Spileberget, amiért a dárfúri helyzetre hivatkozva kiszállt a pekingi olimpiai játékok rendezéséből.
2008. február 20. szerda 15:24 - Hírextra

A Kínai Kommunista Párt központi lapja, a Zsenmin Zsipao szerdai kiadása szerint Peking irányvonalának nyugati kritikája mögött "gyerekes" öntelt politika húzódik meg.

Kína Szudánhoz fűződő kapcsolata a múlt héten került ismét a nemzetközi sajtó heves kereszttüzébe, miután Spielberg bejelentette, hogy lemond a 2008-as pekingi olimpiai játékok nyitó és záróünnepségének tanácsadói posztjáról. Az Oscar-díjas filmes arra hivatkozott: a felhívások ellenére Kína nem gyakorolt megfelelő nyomást a kartúmi vezetésre a polgárháború dúlta dárfúri térség helyzetének rendezésére.

"Egy bizonyos nyugati rendező nagyon naiv és olyan rendkívüli alakítással állt elő, ami szemben áll a józan ésszel. Ámbár lehet, hogy ilyen a hollywoodi figurák sajátos vérmérséklete" - rótta meg a filmest a lap oly módon, hogy bár a nevét nem írta le, mindenki ráismerhetett. Egyszersmind azt is leszögezte, hogy "a dárfúri problémát a pekingi olimpiával kapcsolatba hozni igazságtalanság".
Az újság szerint miközben a kínai politika bírálói azt állítják, hogy a dárfúriakért dolgoznak, csupán saját pecsenyéjüket sütögetik, és Kína elítéléséből politikai tőkét kovácsolnak maguknak.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök kedden ismételten kijelentette, hogy országa törekszik a béke helyreállítására a válságos helyzetű szudáni régióban. Ennek egyik lépéseként diplomáciai küldötte, Liu Kuj-csin (Liu Guijin) a napokban Nagy-Britanniába, majd Szudánba utazik.
Kína kőolajvásárlóként és fegyverszállítóként Szudán egyik legfontosabb gazdasági partnere.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását