2024. május 3. - Tímea, Irma

Európát is fenyegeti Irán

Izraeli parlamenti képviselők szerint nemcsak a Közel-Keletet, hanem Európát is fenyegeti az iráni fegyverprogram. Dani Jatom és Juval Steinitz Kneszet-képviselők erről szerdán beszéltek Budapesten, sajtóértekezleten.
2008. február 20. szerda 15:21 - Hírextra

A közelmúltban nyilvánosságra hozott amerikai titkosszolgálati jelentés ellenére Izraelnek továbbra is kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy Irán valóban felhagyott-e a katonai célú atomtevékenységével, hiszen a közel-keleti ország továbbra is folytatja az urándúsítást.

Az iráni fegyverek már nemcsak Izraelt, hanem európai fővárosokat is el tudnak érni - hangsúlyozta Dani Jatom munkapárti politikus, az izraeli parlament (Kneszet) külügyi bizottságának tagja. Az izraeli titkosszolgálat egykori vezetője szerint Iránnak már most is vannak 3500 kilométer hatótávolságú rakétái, kérdés azonban, mire akarja ezeket használni. Amikor az iráni elnök azt mondja, hogy Izraelt el kell törölni a térképről, akkor ezt komolyan kell venni - vélekedett a politikus.

Dani Jatom kiemelte: az Egyesült Államoknak, Európának, Oroszországnak és Kínának együtt kell fellépni Iránnal szemben.

A Likud-párti Juval Steinitz arról beszélt, hogy az iráni fegyverprogram fő célja Izrael elpusztítása és az európai országok fenyegetése. Úgy vélte, ha Irán továbbra is ennyi pénzt költ katonai programokra, akkor egyértelművé válik, hogy nukleáris világhatalomra törekszik. A képviselő kiemelte: politikustársaival a napokban azért járják körül Európát, hogy felhívják a kontinens országainak figyelmét a veszélyre.

Az MTI kérdésére - az izraeli nukleáris fegyverek stabilizálják-e a régiót - Juval Steinitz azt mondta, más sztenderdeket kell alkalmazni a demokratikus államok és másokat a diktatórikus rezsimek ellen. Izrael felelősségteljes állam, senkinek nem kell tartania az izraeli katonai kapacitástól, hacsak nem akarja megtámadni az államot - tette hozzá.

Dani Jatom arról beszélt, hogy Izrael támogatja a Közel-Kelet nukleáris fegyvermentesítését, ugyanakkor erről csak azután lehet beszélni, ha a régióban teljes békét sikerül elérni.

Arra a felvetésre, hogy az Európába tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer védelmet jelenthet-e egy esetleges iráni támadással szemben, Juval Steinitz közölte: sokkal többe kerül kiépíteni a rendszert, mint nyomást gyakorolni Iránra. Nem lehet csak az amerikai rakétapajzsra támaszkodni, Izraelnek szüksége van saját rendszerére is, amit akár az európai államok is használhatnak - jegyezte meg.

A közel-keleti békefolyamatról szólva a két politikus az MTI-nek azt mondta, nincs esély arra, hogy az izraeliek és a palesztinok az év végéig aláírják a békemegállapodást. Juval Steinitz szerint azért nem, mert a másik oldalon nem látni az együttműködési készséget. A legtöbb izraeli nagyon pesszimista a békefolyamatot illetően - fűzte hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását