2024. április 27. - Zita

A Duna-parton pusztítják a fákat

Az elmúlt hetekben a 10-es főút egyik, a festői Duna-part melletti szakaszán, Süttő Neszmély felé eső részén engedély nélkül, módszeresen kiirtották a fákat; Piliscsaba és Pilisvörösvár között viszont engedéllyel vágtak tájsebet a Pilisbe, ott 13, 5 hektá
2008. február 20. szerda 09:14 - Hírextra
A lap környezetvédelmi rovatának egyik írása szerint Süttő Neszmély felé eső részén már több ezer köbméterre tehető a Natura 2000 hálózat védelme alá eső területen a kivágott fa mennyisége. A süttői önkormányzat közigazgatási területén belül fekvő, ám külterületi szakaszon a lap információi szerint jachtkikötő épülne, míg a kivágott ártéri erdő fáiból az irtást végző vállalkozó raklapot készít - olvasható a cikkben.

A süttői önkormányzat jegyzője a múlt héten beidézte a magánterület tulajdonosát a polgármesteri hivatalba. Ekkor derült ki: nem ő vágta ki a fákat, hanem megbízása alapján egy vállalkozó. Mivel a tulajdonos tudta, hogy a tevékenység engedélyhez kötött, szerződést készített, amelyben a vállalkozó elismeri, neki kell gondoskodnia a szükséges engedélyek beszerzéséről.
A favágást végző személy megnyugtatta a telektulajdonost: rendelkezik az illetékes Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség engedélyével. A lap megkereste a győri székhelyű zöldhatóságot, ahol azt a tájékoztatást kapták: egy lakossági feljelentés kapcsán vált ismertté a hatóság előtt az eset, annak kapcsán kezdték meg a vizsgálatot az ügyben. Azt azonban kijelentették: védett területre fakitermelési engedélyt nem adtak ki.

A lap környezetvédelmi rovatának másik cikke a Piliscsaba és Pilisvörösvár között a Pilisbe vágott két méter mély árokkal foglalkozik, ami húsz méter szélességben és ötvenöt kilométer hosszúságban vonul végig a pilisi Kopárokban, kiirtva több mint tizenhárom hektárnyi erdőt.
A pilisvörösváriak tiltakoznak, a piliscsabaiakat meggyőzték, de az önkormányzatok hatáskör híján amúgy sem szólhatnának bele a vezeték engedélyezésébe - olvasható a cikkben.
A lap idézi Lakatos Edinát, a Mol földgázszállító leányvállalatának szóvivőjét, aki szerint Pilisvörösvár és Százhalombatta között "közérdekből" kell megépíteni a fővárost körülvevő gázvezetékgyűrűt. Mint hozzáteszi: minden engedélyt megkaptak a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől, amely az erről szóló közleményét meg is jelentette a honlapján.

Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Igazgatóság főmérnöke szerint "a tíz méter széles gyepes nyiladék csak változatosabbá teszi az erdő szerkezetét".

Lendvai Csaba, a Magyar Madártani egyesület munkatársa viszont arra hívta fel a figyelmet a lapnak nyilatkozva, hogy bármilyen egységes erdőterület megbontása nagy kárt okozhat az ott élő állatok életében.

Gromon István, Pilisvörösvár polgármestere a lapot arról tájékoztatta, hogy a vezeték ellen tiltakozó önkormányzatot mint véleményező szakhatóságot időhúzás miatt százmilliós perrel fenyegették meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását