2024. április 20. - Tivadar

67 milliárd forint volt a tavalyi könyvforgalom

Csaknem 67 milliárd forintot tett ki a tavalyi könyvforgalom Magyarországon, a legnagyobb részt az ismeretterjesztő kötetek képviselték. Európai viszonylatban egyedülállóan magas volt a szépirodalmi kiadványok eladása, csökkent azonban a gyerekkönyvek rés
2008. február 20. szerda 14:13 - Hírextra

A 2007. évi könyvforgalom 66,9 milliárd forint volt, ez az előző évhez képest 2,11 százalékos növekedést jelent, az infláció mértékénél azonban hat százalékkal kevesebb - olvasható a MKKE közlésében.

Az ismeretterjesztő könyvek könyvkiadáson belüli pozíciója tavaly számottevően erősödött, s közel 9,6 százalékos bővüléssel több mint 17,4 milliárd forintos forgalmat könyvelhetett el. Ezzel négy év után újra a legerősebb könyvkiadási ágazattá vált, az összforgalom 25,97 százalékát tett ki.

A közoktatási tankönyvek és nyelvkönyvek piaca az elmúlt évben valamelyest szűkült. A tavalyi könyvforgalomból 16,6 milliárd forinttal, azaz az összforgalom 24,85 százalékával részesedtek a közoktatásban használatos kiadványok. A közoktatási tankönyvpiac csaknem 4 százalékkal csökkent a megelőző esztendőhöz képest.

Európában szinte egyedülálló piaci részesedést, 19,3 százalékot produkált a szépirodalom kategóriájába sorolható művek forgalma. A tavalyelőtti, átmenetinek bizonyuló csökkenés után a fikciós művek kiemelkedő évet zártak, eladásuk 2006-hoz képest több mint 2 milliárd forinttal bővült, több mint 12,9 milliárd forintos forgalmat érve el.

Tavaly is folytatódott a négy év óta tapasztalható drámai piacvesztés a szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak, valamint az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványok ágazatában. Az elmúlt évben 8,5 milliárd forint volt csupán a forgalom, amely a teljes piac 12,7 százalékát tette ki, a 2006-ban mért 14 százalékhoz képest, ami akkor 9,1 milliárd forintot jelentett. A legnagyobb könyvkiadói terület forgalmának folyamatos zsugorodását jelzi, hogy a felsőoktatásban használatos kiadványok forgalma az elmúlt négy esztendőben több mint 3 milliárd forinttal csökkent - figyelmeztet az MKKE.

Szintén csökkent a gyermek- és ifjúsági könyvek forgalma és piaci részesedése. A fiatalok számára könyvet kínáló cégek tavaly 6,576 milliárd forintos forgalmat regisztráltak, az összforgalom 9,8 százalékát, a megelőző évi 11,8 százalékhoz képest.

Az import könyvek eladása tavaly is számottevően, csaknem 8 százalékkal növekedett, a külföldről behozott idegen nyelvű kötetek a tavalyi összforgalom 7,26 százalékát tették ki, 4,8 milliárd forintos forgalommal.

2007-ben tovább bővült a CD-k, a CD-ROM-ok és a hangoskönyvek piaca. Tavalyi, egyesített forgalmuk 4,8 milliárd forintot tett ki, az összforgalom 7,28 százalékát, ami a 2006-os eladási adatokhoz képest több mint 8 százalékos fejlődést mutat.

A magyarországi könyvpiac kiadói koncentrációja lényegesen nem változott az elmúlt évben sem: 2007-ben 13 cég adta a kiadói összforgalom 57,2 százalékát. A külföldi tulajdonban lévő magyarországi könyvkiadók hazai piaci részesedése pedig - a Nemzeti Tankönyvkiadó megvásárlásával - jelentősen nőtt: tavalyi produkciójuk 30 százalékot képviselt, míg tavalyelőtti piaci részesedésük 24,6 százalék volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását