2024. április 28. - Valéria

Kortárs francia filmek az Örökmozgóban

Kortárs francia filmeket vetít áprilisban, keddenként a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum - tájékoztatta Fejes Katalin, a mozit működtető Magyar Nemzeti Filmarchívum sajtóreferense az MTI-t.
2008. április 1. kedd 09:00 - Hírextra

Elsőként Jacques Audiard Halálos szívdobbanás című alkotását (2005) láthatják az érdeklődők. A filmben az érzelmi zsarolásnak és erkölcsi romlottságának kitett fiatalember apja nyomdokain, annak erőszakos világában él mindaddig, amíg anyja korai elvesztése miatt érzett fájdalmában a zongorázásba nem menekül. A zongora révén visszatér hozzá anyja, a valaha híres zongorista világa.

Jövő kedden Olivier Marchal 36 - Harminchat című alkotását (2004) tűzi műsorrra az Örökmozgó. A filmben egy különös kegyetlenséggel fosztogató banda hónapok óta tartja rettegésben a pénzszállító autók biztonsági embereit. Két rendőr egymással harcba szállva igyekszik megoldani az ügyet, a megüresedő rendőrfőnöki posztra ugyanis kettejük közül kerül ki a biztos befutó.

Az április 15-i programban Stéphane Brizé rendezése, a Tétova tangó szerepel (2005). Főhőse az 51 éves Jean-Claude, aki válása óta magányos életet él. Bírósági végrehajtóként kétségbeesést visz azok otthonába, akik nem tudják fizetni lakbérüket, hiszen ő jelenti be kilakoltatásukat. A vasárnap délutánt az idősek otthonában tölti, mogorva, mindig elégedetlen apjával. Reménysugarat az irodájával szembeni, tangóoktatást kínáló táncstúdió jelenthet számára.

Április 22-én Jacques Audiard A számat figyeld című filmjét (2001) vetítik. Hősnője, az átlagos kinézetű, magányos, 35 éves, nagyothalló Carla, aki titkárnőként dolgozik egy ingatlanügynökségnél. Egy nap rosszul lesz az irodában; túlterheltségre panaszkodik, főnökei végül megengedik neki, hogy felvegyen egy kisegítőt. A munkaerő-közvetítőnél Carla jóképű, magas, fiatal férfi munkatársat igényel, s hamarosan munkába is áll a kívánt jelölt.

A sorozat utolsó darabjaként, április 29-én Mathieu Kassovitz Bíbor folyók című munkáját (2000) nézheti meg a közönség. A filmben Kerkérian közrendőr a világtól távol, a hegyek között sírrongálási ügyben nyomoz, tőle csupán nyolc kilométerre, az elit egyetem zárt világában Niémans felügyelő, a szuperzsaru egy különös gyilkosságot igyekszik megfejteni. A nyomozás során a két detektív találkozik, s rájön arra, hogy a két elkövető ugyanaz a személy.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását