2024. május 5. - Györgyi

Mátyás királyról Erdélyben

Mátyás király emlékét - felújítandó szobra mellett - zenék, dalok, táncok, kódexek, gyermekek által írt mesék, előadások és kort idéző kiállítások elevenítik fel a Reneszánsz év erdélyi rendezvényein.
2008. február 19. kedd 09:22 - Hírextra

Az "igazságos király" trónra lépésének 550. évfordulóját szülővárosában, Kolozsvárott a helyi magyar opera egyebek között a Mattia Corvino című operával kívánja megünnepelni, melynek szerzője Verdi kortársa, Ciro Pinsuti. A hét évvel ezelőtti budapesti, koncertjellegű premier után az őszi, kolozsvári előadás lenne a Mattia Corvino első, nagyszínpadi bemutatója magyar nyelvterületen.

A kincses városban egyébként megkezdődött a Mátyás Napok - Dies Mathiae Corvini rendezvénysorozata. Ennek keretében kiállítás nyílt a művészeti múzeumban. Február 23-án pedig Bibliotheca Corviniana címmel a budapesti Széchenyi Könyvtár kódexeiről készített fakszimile kiállítás várja a látogatókat a Bánffy-palotában. Sor kerül nemzetközi tudományos értekezletre, a nap pedig koncerttel zárul, amelyet a Mátyás-házban tartanak.

A tavalyi román-magyar közös kormányülésen hozott döntés értelmében az évforduló tiszteletére restaurálják a Mátyás király szoborcsoportot, ezzel egy időben rendezik a város történelmi főterét is. A munkálatokhoz várhatóan tavasszal látnak hozzá.

Székelyföldön víg hangulatban készülnek adózni a nagy király és kora emlékének. Csíkszeredában a Hargita megyei Kulturális Központ reneszánsz táncházat szervez minden második hétfőn. Tóth Márta és Kovács Áron táncoktatók Kolozsváron ismerkedtek meg a reneszánsz táncokkal a László Bakk Anikó zenepedagógus által vezetett Amaryllis társaság, illetve a Passamezzo társaság rendezvényein.

A táncoktatás mellett Mátyás korának történeti, művészeti, politikai életével ismerkedhetnek a résztvevők a szakemberek által tartott előadásokon. Hallhattak már előadást Művészet a reneszánszban, Modern politikai mentalitás a reneszánszban, A szép és a rút a reneszánszban címmel.

Mátyás király krónikása címmel hirdetett általános iskolásoknak történetíró pályázatot a Hargita Megyei Kulturális Központ. Olyan történeteket, meséket várnak, amelyek arról szólnak, milyenek lennének ma Mátyás király álruhás országjárásai. A legsikerültebb munkákat kötetben gyűjtik össze.
Székelyudvarhely Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál színhelye volt nemrégiben, a Harmonia Cordis Egyesület rendezvénysorozata keretében teltházas koncerteket tartottak esténként.

A történelmi Háromszéken szintén megemlékezések egész sorát tartják az évforduló alkalmával. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési házban május végére, június elejére tervezik az Ünnepeink, szokásaink a zenében, Mátyás király és korának reneszánsza című rendezvényt. Énekkarokat hívtak meg, Czifra Jánost, a salzburgi zeneakadémia professzorát kérték fel előadásra. Kiállítást terveznek olyan alkotásokból, amelyek a reneszánsz kor hangulatát tükrözik. Őszre ugyancsak egy reneszánsz-találkozót terveznek korabeli hangulatot idéző zenei eseményekkel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását