2022. december 3. - Ferenc, Olívia

Több gázt fogyasztottunk

A hidegebb időjárás miatt a februári hazai földgázfogyasztás a szökőnap hatásától megtisztítva 8,3 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) februári földgázpiaci jelentése szerint.
2021. április 20. kedd 08:56 - HírExtra

A hivatal keddi közleményében jelezte: a kereslet annak ellenére nőtt, hogy a gáztüzelésű erőművek felhasználása csökkent februárban.
    
A MEKH ismertette azt is, hogy az európai spot piacokat a tavaly februárral összevetve közel 50 százalékkal magasabb gázárak jellemezték. Tavaly őszre elmúlt a globális gázpiacot a megelőző két évben jellemző kínálati bőség, különösen a távol-keleti országok magas LNG-kereslete (cseppfolyósított földgáz) emelte a globális gázárakat.
    
Február elején az LNG-import elmaradása emelte az európai árakat, míg a hónap második felében az ázsiai kereslet enyhülésével újra visszatérő LNG-szállítmányok és az enyhébbre forduló időjárás támogatta az árak csökkenését - mutatott rá az energetikai hivatal.
    
A tájékoztatás szerint az európai gázellátás szerkezetében jelentős változást hozott, hogy a 2019 végén megkötött orosz-ukrán tranzitszerződés értelmében évi 65 milliárdról 40 milliárd köbméterre csökkent az orosz gáz Ukrajnán keresztüli szállítása. Egyelőre nem látszik jele annak, hogy ezt az orosz fél rövidtávú kapacitásszerződésekkel kiegészítené. Az alacsonyabb importot az intenzívebb kitárolás pótolta.
    
Az európai ellátás átalakulása közvetlenül érintette a hazai piaci folyamatokat is. Tavaly februárhoz viszonyítva minden importponton csökkent a behozatal, és töredékére estek vissza a tranzitszállítások. A felhalmozott nagy tárolói készleteknek köszönhetően azonban továbbra is bőséges a gázkínálat, így továbbra is olcsóbb volt a másnapi gáz ára a magyar piacon, mint Bécsben, illetve a nyugat-európai tőzsdéken - közölte a MEKH.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását