2024. május 14. - Bonifác

Fodor az ombudsman mellett

Fodor Gábor liberális környezetvédelmi és vízügyi miniszter az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjával szemben támogatja Fülöp Sándort, a jövő nemzedékek ombudsmanjelöltjét - közölte a minisztérium sajtóosztálya kedden az MTI-vel.
2008. február 19. kedd 22:38 - Hírextra
Fodor Gábor már a köztársasági elnök januári bejelentésekor is támogatásáról biztosította a jelöltet - szerepel a közleményben.

"Az előző jelöltet, Nagy Boldizsárt is támogattam, ahogy Fülöp Sándort is támogatom. Rendkívül fontosnak tartom, hogy a tisztséget minél hamarabb betöltsék és a jövő nemzedékek ombudsmani intézménye megkezdhesse működését" - hangsúlyozta Fodor Gábor.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter, a liberális párt volt elnökjelöltje nem lát olyan szakmai érvet, amely a jelölt ellen szólna, hiszen "Fülöp Sándor élvezi a teljes zöld civil szféra támogatását".
Az SZDSZ országgyűlési frakciója hétfőn döntött arról, hogy nem támogatja az államfő ombudsmanjelöltjeit. Mint írták, a frakciónak előzetesen nem volt módja meggyőződni a biztosjelöltek alkalmasságáról. Hangsúlyozták: az ombudsmanjelölteket Sólyom László köztársasági elnök ismét egyeztetés, a pártokkal történő konzultáció nélkül választotta ki.

Sólyom László köztársasági elnök január 16-án jelentette be, hogy Fülöp Sándor jogászt, ügyvédet jelöli jövő nemzedékek ombudsmanjának, Zombor Ferenc ügyvédet pedig adatvédelmi biztosnak. Az államfőnek akkor azért kellett újra jelölteket állítania, mert tavaly decemberben az Országgyűlés nem támogatta előző kiválasztottjait, Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát.

Az Országgyűlés emberi jogi és kisebbségi bizottsága múlt heti ülésén nem találta alkalmasnak Zombor Ferencet az adatvédelmi biztosi poszt betöltésére, a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándor kinevezését viszont támogatta. Hasonló volt a helyzet az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén.

A két ombudsmanjelöltről a házelnök korábbi tájékoztatása szerint várhatóan február 25-én szavaz újra az Országgyűlés.

Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja - az Országgyűlés döntése alapján - július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét. Az új országgyűlési biztos feladata lesz, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását