2024. április 27. - Zita

A "forradalom" eseményei - percről percre

A békés megemlékezések után a Jobbik megkezdte rendezvényét a deák Ferenc téren, ahol megközelítőleg kétezer ember tartózkodik jelenleg. Lezárták a hármas metrót gázolás miatt. a Corvin közben néhány jobb oldali radikális lézeng.
2008. október 23. csütörtök 18:50 - Toportyan
Harmincegy embert állítottak elő a fővárosban

Harmincegy embert állítottak elő a fővárosban a nemzeti ünnepen - tájékoztatta az MTI-t Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az előállítottak között van az is, akinek az autójában három, időzítővel ellátott gyújtóbombát találtak a Nyugati téren. Tafferner Éva az MTI kérdésére éjfélkor elmondta: a rendőrök még helyszínelnek a Nyugatinál.

A nap folyamán előállították azt a férfit is, aki szögekkel teleszórta az Alkotmány utcát. Ellene hivatalos személy elleni erőszak miatt tesz feljelentést a rendőrség a Budapesti Nyomozó Ügyészségen.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint azokat is előállították, akik a rendőri felszólítás ellenére sem vették le csuklyájukat és megtagadták személyazonosságuk igazolását.

Több embert a Markó utcából állítottak elő. A rendőrség korábbi közleménye szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvényén részt vevők a demonstráció befejeződése után megindultak a Semmelweis utcába, ahol a Magyarok Világszövetsége tartott 1956-os megemlékezését. Egy körülbelül 500 fős tömeg verődött össze a Váci útnál és hangos skandálás közepette vonultak a Dráva utca - Visegrádi utca - Vág utca - Hegedűs Gyula utca - Victor Hugo utca - Pannónia utca - Szent István körút - Bihari János utca útvonalon. A rendőrök beszorították és körbezárták a tömeget a Markó utcának a Bihari János utca és Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszára, ahol a résztvevőket igazoltatták.



Az előállítottak között van az a négy ember is, akiket tetten értek, amikor betörték az egyik bolt kirakatát, továbbá egy nő, aki ököllel rácsapott egy rendőrautóra. Több emberrel szemben azért intézkedtek a rendőrök, mert közbiztonságra veszélyes eszköz volt náluk, például tőr, kés, gázspray. Egy embernél engedéllyel tartott gázriasztó pisztolyt és lőszert találtak. Másokat kábítószergyanús anyag miatt, egy embert pedig SS-jelvény miatt állítottak elő.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint az előállítások a bejelentett és tudomásul vett rendezvények közeléből történtek.

Az előállítottak mellett három emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök gyülekezési joggal visszaélés miatt, mert - ahogy honlapjukon olvasható - "transzparensekkel demonstrációs jelleggel gyülekeztek" még a délelőtt folyamán a Belvárosban.

                                                                 ***

21:45
- Bomba a Nyugatinál

Három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát találtak Budapesten a Nyugati téri felüljáró alatt egy személyautó csomagtartójában. Tafferner Éva tájékoztatása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján a BRFK akcióosztályának munkatársai vizsgáltak meg egy személyautót, ebben találták a három bombát. Hozzátette: a tűzszerészek a helyszínen vizsgálják a szerkezeteket.
A rendőrség egy embert előállított - tette hozzá.(MTI)

21:35 - Kiürült a Markó utca

Kiürült a fővárosi Markó utca, már csak rendőrök vannak a környékén.
Beszámolóik alapján mintegy 50 tagú csoport indult el az Astoria irányába, ahol legfeljebb 100-150 ember lehet. A Kossuth utcánál további, mintegy 200-300 ember vesz a Magyarok Világszövetsége rendezvényén, amelyen filmet vetítenek.

A környéken jelentős rendőri készültség van, ugyanakkor a tudósítók beszámolója szerint a rendőröknek nem akad sok dolguk, mert a környék nyugodt.

21:15 - Az Astoriánl is igazoltatnak

A rendezvény területén kívűl tartózkodó embereket igazoltatja a rendőrség. ezenkívűl felállt egy sorfal a Károly körúton az Astoria irányába.

20:57 - Astoria

"Öreg harcosok" szónokolnak az Astoriánál, ami a fiatal, "lázaslelkű" tüntetni akarókat nem nagyon érdekli, unottan ácsorognak.
A legfőbb változás a téren, hogy egy popcorn árus állította fel standját a kereszteződés közepében.

20:55 - Budaházit bekasznizták

Budaházi György, a Hatvannégy Vármegye vezetője igazoltatáson esett át, és a Gyorskocsi utcai fogdába vitték. Ő már nem vonul az Astoriához

20:45 - Gyurcsány beszéd

Akkor változik az ország, ha mi magunk változunk, és ez hozza majd meg, hogy kezünk nyomán az ország is átalakul - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Operaházban tartott állami díszünnepségen csütörtök este.

A kormányfő szerint az 1956-os forradalmat az az akarat és képesség mozgatta, amellyel a forradalmárok le tudták győzni az ismeretlentől való félelmüket.

Nagy Imre hagyatéka abból áll, hogy átlépjük saját árnyékunkat, kinyújtjuk a kezünket, megküzdünk, összekapaszkodunk, Magyarországot közös akarattal és erővel jobbá tesszük - fogalmazott a miniszterelnök.(MTI)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását