2024. április 23. - Béla

Fidesz és Fidel

A Fidesz üdvözli Fidel Castro lemondását, hiszen a kubai államtanács elnöke körül kialakult személyi kultusz fontos támasza volt az ország kommunista diktatúrájának - mondta a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője kedden az MTI-nek.
2008. február 19. kedd 22:19 - Hírextra
Németh Zsolt szerint Magyarország a szabad világ részeként nem elégedhet meg kevesebbel, mint a teljes kubai rendszerváltozás követelésével, beleértve az emberi jogok tiszteletben tartását, a szabad választásokat, a demokrácia megteremtését.

A Fidesz bízik abban, hogy az ebbe az irányba tett első, nem jelentéktelen lépés Castro lemondása - értékelt a politikus. Úgy vélte, bármilyen kubai belpolitikai eseményt csak a teljes rendszerváltozás céljának mércéjével érdemes mérni a későbbiekben. Megjegyezte: ahogy a Szovjetunió, a Varsói Szerződés és a milosevicsi diktatúra megdönthető volt, úgy Castro diktatúrája is megdönthető.

Fidel Castro kedden jelentette be, hogy lemond a kubai államtanács elnöki (államfői) tisztségéről. A "líder máximo" ezt a kommunista párt hivatalos szócsövének számító Granma című újság internetes kiadásában közölte. Üzenetét elemzők úgy értelmezik, hogy a kubai vezető végérvényesen bejelentette visszavonulását. A kubai elnök betegsége miatt egyébként már csaknem 19 hónapja nem vesz részt a hatalom gyakorlásában.

A távozó elnök mintegy fél évszázadon át irányította a karib-tengeri szigetországot, azóta, hogy 1959-ben fegyveres forradalom élén megragadta a hatalmat. A közelmúltban tartott parlamenti választásokon Fidel Castrót ismét képviselővé választották.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

liberal1
2008. február 19. 22:43
nagyon bátor éd helyes dolognak tartom Németh Zsolt részéről, hogy ha egy karib tengeri ország analógiájának virágnyelvén is, de felvetette Orbán Viktor távozásának szükségességét.
Csak így tovább, Zsolti!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását