2024. április 20. - Tivadar

Fiala műsora nem a Kossuth tér

Fiala János műsorának célpontjában ma reggel is Koszovó állt. Szóba került Kakuk György tegnapi beszélgetése, de a magyar gyerekek síbalesete is. Az anyázás és az obszcén kifejezések ma reggel sem hiányozhattak a műsorból. Úgy tűnik minden reggel eszébe j
2008. február 19. kedd 13:15 - Malina Adrienn
A tegnapi nap egyik híre volt, hogy két magyar kisgyerek súlyosan megsérült az ausztriai, gerlitzeni síkörzetben. Egy 10 éves gyerek 7 méter magasból kiesett a felvonóból, társa pedig utánaugrott. Mindkettőjüket helikopterrel szállították a klagenfurti baleseti kórházba. A két gyerek állítólag egy iskoláscsoporttal érkezett a karintiai síparadicsomba. Azt nem tudni, hogy történt a baleset.

Az egyik hallgató azzal hívta fel a Kelj fel Jancsi adását, hogy ő úgy tudja, a gyerekek hintáztak a felvonóval és így történt a baleset. Fiala erre azt mondta: Hintázás ide vagy oda, előbb az egyik gyerek esett ki, utána meg a másik. Ha valóban utána ugrott, azért, hogy segíteni tudjon, akkor ezt a két embert valami össze fogja kötni egész életükbe.

A sípályák környékén nem ritkák a balesetek ezt tudjuk. A külföldre utazók fele még mindig nem köt biztosítást, és sokan nem váltják ki az európai egészségbiztosítási kártyát sem, pedig a legjobb, ha mindkettő van. A kártya kiváltása ingyenes, de mindenképpen az utazás előtt kell gondoskodni róla. Biztosítást viszont akár utazás közben, mobiltelefonon is lehet kötni. Az európai egészségbiztosítási kártya egy évig érvényes, és bárki ingyenesen igényelheti, ha rendben van a jogviszonya. A kártya 2005 óta létezik, azóta 700 ezren váltották ki. Akinek van ilyen, azt minden uniós országban ingyen kezelik, ha sürgősségi ellátásra szorul. Mindent térít viszont az egyénileg kötött biztosítás, még azt is, ha valakit a hegyimentőknek kell lehozniuk a pályáról. Tavaly közel 2500 magyar szorult kórházi ellátásra külföldön.

Ezt követően Fiala, Hanthy Kinga rádió kritikáját olvasta fel, ami a Magyar Nemzetben jelent meg Kelj fel Jancsi, kicsit másképp címmel. A cikk írója 2007. novemberében már írt egyet a műsorról, most annak kapcsán született az újabb írás, hogy két napig Bakáts Tibor Settenkedő
vezette a reggeli műsort a Pont FM-en.

„Fiala János büszke arra, hogy a Kelj fel, Jancsi! a legújabb felmérések szerint a budapesti régió leghallgatottabb műsora. Ennek nem sok külső jele látszik, mivel az interaktív, vagyis a hallgatóság véleményére is építő műsor számát csak kevesen merik feltárcsázni, többségüket a műsorvezető fel is ismeri. Családias tehát a hangulat, pontosabban olyan családot képez le, amelyben mindig a családfőnek van igaza. A Kelj fel, Jancsi!-ban csak a műsorvezetőnek van joga ahhoz, hogy gondolatait hosszasan kifejtse, a hallgatónak viszont nincs joga ahhoz, hogy Fialának nem tetsző dolgot mondjon. A műsor ezért valójában Fialáról szól, aki az évek során megtalálta a magyar médiában azt a helyet, ahol elég időt kapott ahhoz, hogy sajátos stílusát elfogadtassa.” - írta Hanthy egy korábbi kritikájában

A csütörtöki, pénteki műsor után, a hallgatók közölték Bakáts Tibor Settenkedővel, hogy sokkal jobb és élvezetesebb műsort készített. „Fialát a háta mögött ne mószerolják, Fialát hallgatni nem kötelező.”

Bakáts ide nem puccsolni jött. Azt hitte a nép, hogy a Bakáts műsor a Kossuth tér. Nem minden Kossuth tér, ami annak látszik – mondta Fiala.

A koszovói helyzet. A tegnapi adásban Kakuk György vázolta a szerbek és az albánok eltérő reakcióját a függetlenség bejelentésére: Mitrovicán robbantgattak a szerbek, míg Koszovóban szabályos fiesztahangulat alakult ki, bár nem lövöldöztek gépfegyverekkel a levegőbe, ahogy pár éve. Felvetődött a kérdés ugyanakkor, hogy kinek és miért érdeke az önálló Koszovó, és hogyan állhat majd meg jelentős gazdasági termelés nélkül a saját lábán a tartomány. Fiala nem érti, hogy hogyan lesz egy életképtelen államból, élő, csak azért, mert gépre kapcsolják. Nincs működő ipara, sem mezőgazdasága, sem közigazgatása. Attól, hogy Nyugat-Európa pénzelni fogja, ezek a dolgok nem fognak helyre jönni. A feketegazdaság kifehéredése nem fogja pótolni ezeknek a hiányát.

Koszovó jelenleg Európa egyik legnagyobb heroinlerakata, a feketegazdaság melegágya, ugyanakkor rendelkezik eddig kevéssé kiaknázott ezüst-, króm- és nikkelkészlettel, amik megnövelik a térség értékét. Szerbia eddig elfogta a Koszovó jelentette biztonsági és gazdasági kockázatot, most viszont mindez egy hataloméhes, újraiparosító muszlim államon keresztül közvetlenül a térségre szakadhat.

A hallgatók elmondták véleményüket, ki így, ki úgy. Aki kíváncsi, nem maradt le semmiről. A műsor szerkesztett változatát hajnali fél egy és két óra között lehet meghallgatni a Pont FM 88.1-en.
Forrás: Pont FM 88.1
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását