2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Pártpreferencia alapján minősítünk

Továbbra is alapvetően a pártpreferenciájuk alapján minősítik az emberek a politikusokat; a közelmúltban megszokottnál valamivel nagyobb Sólyom László előnye, Orbán Viktor pedig megelőzte Göncz Kingát - olvasható a Szonda Ipsos által 2008 februárjában, a
2008. március 3. hétfő 10:56 - Hírextra

A listán Sólyom László az első 51 ponttal, Dávid Ibolya a második 47 ponttal, Szili Katalin a harmadik 46 ponttal, Orbán Viktor a negyedik 45 ponttal és Göncz Kinga az ötödik 44 ponttal - közli a felmérés eredményét a lap.

A lista legnépszerűtlenebb politikusa Horváth Ágnes 18 ponttal, a második legnépszerűtlenebb Kóka János 24 ponttal, a harmadik legnépszerűtlenebb Szilvásy György 28 ponttal, a negyedik legnépszerűtlenebb Gyurcsány Ferenc szintén 28 ponttal, a negyedik legnépszerűtlenebb pedig Hiller István 31 ponttal.

Az MSZP táborában Gyurcsány Ferenc a legkedveltebb 72 ponttal, a Fidesz támogatói körében Orbán Viktor vezet 78 ponttal, az MDF híveinél Dávid Ibolya a favorit 75 ponttal. Az SZDSZ híveinél korábban Kuncze Gábor magaslott ki, távozása óta Göncz Kinga áll a rokonszenvlistájuk élén, most 63 ponttal.
Az idősek körében Szili Katalin és Dávid Ibolya számít igazán rokonszenves politikusnak, a fiataloknál Fodor Gábor - olvasható. Megjegyzik: ez azt jelenti, hogy az adott korosztályon belül a kormánypártiak, az ellenzékiek és a bizonytalanok is az átlagosnál nagyobb pontszámmal értékelték őket. A diplomásoknál Sólyom László és Göncz Kinga elismertsége érdemel említést, a többi iskolázottsági csoportban nincsenek jellegzetes kedvencek.

Mivel sem a foglalkozási csoportokban, sem az egyes települési típusokban, sem a férfiak és a nők körében nem találtunk az ottaniak által másoknál jobban kedvelt személyiségeket, ezért kijelenthetjük: a politikusok nem igazán jelennek meg a csoportérdekek és értékek képviselőiként. A pártpreferenciák szinte mindent felülírnak - tették hozzá.

Az elemzés szerint az elkötelezettséggel nem rendelkező választópolgárok a politikusokhoz sem vonzódnak igazán, az általuk adott értékelések az átlagosnál kedvezőtlenebbek.

Mint írták, náluk Dávid Ibolya az első, akinek értékelése alig marad el az átlagostól (45 pont). Hozzátették: ugyanakkor a listájuk élvonalában - ahol egyébként ugyanazok szerepelnek, akik az összesített rangsor elején - már jóval kisebb rokonszenvmutatókat találtak (Sólyom Lászlóé 44 pont, Szili Kataliné 41 pont).

Kritikus hozzáállásukat jól mutatja, hogy körükben átlagosan 5 ponttal alacsonyabb a politikusok népszerűségi indexe. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor értékelései jól mutatják, hogy ebben a körben sok egykori MSZP-szavazót találhatunk, olyanokat, akiknek a másik oldal sem jelent vonzerőt. A Fidesz elnökét (33 pont) ugyan ők is rokonszenvesebbnek ítélik, mint a miniszterelnököt (27 pont), de amíg a teljes népességben Orbán előnye 17, itt, a bizonytalanoknál csupán 6 pont - olvasható a lapban.

A közvélemény-kutatást a Szonda Ipsos 1.500 megkérdezett adatai alapján végezte február 15-e és 21-e között.

A Szonda Ipsos február elején nyilvánosságra hozott felmérése szerint Sólyom László akkor 50 pontot ért el a százas népszerűségi skálán, Dávid Ibolya, az MDF elnöke volt a második legnépszerűbb politikus az államfő után, 48 ponttal. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a harmadik helyen szerepelt 47 ponttal. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, volt miniszterelnök az ötödik helyen állt 45 ponttal.

Gyurcsány Ferenc 28 ponttal a harmadik, míg Kóka János, az SZDSZ elnöke 26 ponttal a második legnépszerűtlenebb magyar politikus volt a februárban közölt felmérés szerint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását