2024. május 2. - Zsigmond

Védik a csehek kihalófélben lévő madarat

Csehország is csatlakozott a kihalás fenyegette túzok védelméhez, jóllehet az országban már alig fordul elő a darualakúak rendjébe tartozó, pulykaméretű madár.
2008. február 18. hétfő 17:03 - Hírextra

Martin Bursik környezetvédelmi miniszter aláírta hétfőn a nemzetközi túzokvédelmi memorandumot. A nemzetközi egyezményhez így már 13 csatlakozott abból a 16 közép- és kelet-európai országból, amelyek területén (még) előfordul a nyílt vidékek jellegzetes földlakó madara.

Csehországban már csak egyetlen vidéken, a dél-morvaországi Znojmo térségében él vadon a túzok, amely óvatos, rejtőzködő életmódja (és a jelentősen lecsökkent egyedszám) miatt nagyon ritkán látható. A veszélyeztetett, ritka madárfajnak ez a legészakibb természetes élőhelye, ráadásul a helyi természetvédők törődésének köszönhetően itt még nőtt is a populáció az elmúlt években.

A túzok vagy nagy túzok (Otis tarda) a kihalás szélén áll nemcsak Csehországban, hanem Európában, sőt az egész világon. Az 1990-es években a kommunista tömb összes volt országában csökkenésnek indult az állomány, egyes országokból végképp eltűnt a túzok. Szlovákiában például az 1972. évi 600-fős populációval szemben három éve már csak három példány élt.

Angliában 1838-ban ejtették el utolsó példányát. Európai egyedszámát 15 ezerre becsülik, a legnagyobb számban Spanyolországban találhatók. Legnagyobb egybefüggő európai udvarló- és fészkelőhelye Magyarországon van, ahol 2006 februárjában 1350 példányt számoltak össze.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását