2024. május 2. - Zsigmond

Háttérsugárzás-mérő az atomerőmű közelében

Az internetes látogatások azt mutatják, hogy a paksi atomerőműhöz közeli Gerjen, a kis Tolna megyei község világszerte ismertté vált. Honlapját hatvanegy országból keresik rendszeresen, a közelmúltban végzett felmérés szerint. Az érdeklődés
2008. november 21. péntek 08:25 - Hírextra
A Pakstól légvonalban nyolc, közúton is csak 24 kilométerre fekvő Duna menti község, Gerjen és környéke lakóinak nem kell tartaniuk káros sugárzástól.

- A település vezetése öt évvel ezelőtt - a közvélemény hiteles tájékoztatása érdekében és a paksi atomerőmű környezetében alakult Társadalmi Ellenőrző és Információs Társulás munkáját segítendő - készített egy tervet. Ennek nyomán nyújtott be pályázatot a környezetvédelmi minisztériumhoz egy sugárzásmérő telepítésére - tájékoztatta az MTI-t Máté Dénes. A polgármester hozzátette, a gondolat egy katasztrófavédelmi gyakorlatban való sikeres részvétel nyomán vetődött fel.

A budapesti Gamma Rt. által gyártott BNS-98-as műszert 2003 szeptemberében szerelték fel a polgármesteri hivatal udvarán. A berendezés azóta méri és rögzíti tízpercenként az adatokat, melyek értékes adatbázist képeznek. Négy éve a mérési eredményeket közzé is teszik a település honlapján. A kapcsolat - mint Máté Dénes mondta - automatikus, így szinte a mérés pillanatában figyelemmel kísérhetőek az értékek.

Gerjen polgármestere beszámolt róla, hogy az időjárás viszontagságainak kitett műszer többször meghibásodott. A továbbfejlesztés ösztönzésére újabb pályázatot írtak ki, melynek eredményeként kiegészítették a rendszert egy mini meteorológiai állomással. A TVS-3 szonda a szélirányt, szélsebességet, levegő és talaj hőmérsékletét, páratartalmat, légnyomást és csapadékmennyiséget rögzíti.

A gerjeni meteorológiai és háttérsugárzás-mérő honlapon közzétett adatok Ausztriában is érdeklődést váltottak ki. Ez eredményezte azt, hogy 2006 szeptemberében osztrák közreműködéssel egy AMS-2 elnevezésű mérőberendezést társíthattak a többihez. Ez a műszer képes megkülönböztetni a természetes és mesterséges háttérsugárzást, illetve szükség esetén riasztást is tud küldeni a védelmi szerveknek.

A gerjeni honlap világszerte keresett, a statisztika szerint hatvanegy országból vannak állandó "látogatói". Máté Dénes úgy véli, ez egyértelműen annak köszönhető, hogy az atomerőmű közvetlen közelségében hiteles adatokkal szolgálnak a környezet állapotáról.

- A Gerjenben mért háttérsugárzás értéke 53-200 nSv/h (nanoSievert/óra) között mozog. Az átlag 93 nSv/h - tájékoztatott a polgármester. Hozzátette, hogy az intézkedést kívánó érték 550 nSv/h.
Az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) főosztályvezetője, Fülöp Nándor az MTI-nek elmondta, hogy az átlagos háttérsugárzás Magyarországon 100 nSv/h. A legmagasabb a Mecsekben ez az érték, Paks környéke pedig az átlag alatt van.

- Az atomerőmű működése óta mi is végzünk rendszeres szondázást, eddig még nem mutattuk ki annak hatását. Az atomerőmű ottléte nem növeli a sugárzás értékét - oszlatta el az esetleges aggodalmakat a főosztályvezető.
Forrás: MTI-PRESS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását