2024. április 26. - Ervin

Szívrohamban hunyt el az író

Elhunyt a francia "új regény" (nouveau roman) pápájának tartott Alain Robbe-Grillet író, forgatókönyvíró, filmrendező; 85 éves korában szívroham következtében érte a halál a normadiai Caen kórházában - tudatta hétfőn a Francia Akadémia.
2008. február 18. hétfő 20:09 - Hírextra

Alain Robbe-Grillet 1922. augusztus 18-án Brestben született, s Afrikában, majd az Antillákon agronómus-mérnökként kezdte pályafutását. Első nagy regénye, az 1953-ban megjelent A radírok - amely forradalmasította a regény műfaját - azonnal elhozta számára a világhírnevet. A francia új regény egyik legfőbb teoretikusaként és képviselőjeként az írás hagyományos elbeszélésmódját vitatta, és azáltal okozott botrányt, hogy aprólékosan leírta a tárgyakat és szándékosan kifelejtette könyvéből az élőlényeket.

Ezt a fajta látásmódot ültette át a filmművészetbe is, amikor 1960-ban Alain Resnais francia filmrendező, az Új hullám (Nouvelle vague) egyik mestere felkérte Tavaly Marienbadban című filmje forgatókönyvének megírására. A dráma 1961-ben elnyerte a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt.

Később Robbe-Grillet maga is rendezett filmeket. Az ötvenes és hatvanas években a párizsi Editions de Minuit kiadó egyik legfőbb szerzője volt, 1972 és 1997 között az Egyesült Államok több egyetemén tanított.

Alain Robbe-Grillet-t 2004-ben beválasztották a Francia Akadémia "halhatatlanjai" közé. Ez azonban papíron maradt, mert nem volt hajlandó megjelenni az akadémia kupolájában az ünnepélyes aktusra a hagyományos zöld öltözékben, karddal a kezében, s beszédét sem volt hajlandó előzetesen elolvastatni a testülettel, rögtönözni akart.

Legutolsó műve tavaly jelent meg, Szentimentális regény címmel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását