2024. április 27. - Zita

Konferencia Mátyás királyról

A reneszánsz Hunyadi Mátyás korában címmel háromnapos nemzetközi konferenciát rendeznek több mint harminc előadó részvételével keddtől Budapesten, az Olasz Kultúrintézetben - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
2008. február 18. hétfő 13:06 - Hírextra

A Reneszánsz Év keretében, Hunyadi Mátyás királlyá választásának 550. évfordulója alkalmából meghirdetett tanácskozás nyitónapján az irodalom, a filozófia és a művészet áll a középpontban. Szó lesz egyéb témák mellett kódexekről, a korabeli "társas élet erényéről", a reneszánsz kutatások újjászületéséről, valamint az irodalom, a színház és a politikai egykori kapcsolatáról.

A második nap programjának címe: Magyar-olasz kapcsolatok a reneszánsz korában. A résztvevők előadást hallhatnak Hunyadi Mátyás terjeszkedő politikájáról, a magyar szentkultuszok terjedéséről, Janus Pannonius költészetéről és szerepéről, s a reneszánsz konyháról is.

A reneszánsz kultúra a művészet és a tudomány között - ez a zárónapon hallható előadások központi témája. Ezen belül szerepel a programban a magyar király mítoszáról, Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix könyvtáráról, de Mátyás király palotájának padlóburkolatáról szóló értekezés is.

A külföldi résztvevők Firenzéből, Rómából, Nápolyból, Torontóból, valamint Zágrábból érkeznek. A magyar előadók olyan intézmények munkatársai, mint a szegedi, a pécsi vagy a debreceni tudományegyetem, az Országos Széchényi Könyvtár, a Színháztörténeti Intézet és Múzeum, a Budapest Történeti Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézete.

A közlés szerint a konferenciával párhuzamosan számos más rendezvényt tartanak az Olasz Kultúrintézetben: Aurelio Amendola A szobrász Michelangelo című fotókiállítása a szentpétervári Ermitázsból érkezik Budapestre, a Reneszánsz vacsora az Olasz Konyhaművészeti Akadémia közreműködésével valósul meg, a Concentus Romae Quartett hangversenyén pedig reneszánsz darabok hangzanak el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását