2024. április 23. - Béla

Márai-honlap új kötetekkel

Rendhagyó irodalmi délutánon idézték meg Márai Sándor alakját és műveit szerdán a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban; itt mutatták be a Márai Sándor életét, életművét, és hagyatékát feldolgozó új honlapot, valamint a szerző publicisztikai és naplóírás
2008. április 16. szerda 22:50 - Hírextra

A www.maraisandor.hu címen elérhető internetes oldal bemutatóján Mészáros Tibor, a honlap szerkesztője elmondta: a virtuális adatbázis a tudományos igényeket is kielégíti és az érdeklődők, olvasók számára is sok érdekességet tartalmaz.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött Márai-hagyatékot gondozó szakértő hozzátette: a honlap létrehozásának célja egyebek mellett az volt, hogy az író halála óta eltelt húsz évben összegyűlt információt rendszerezzék.

A honlap számos aloldalt tartalmaz, amelyek közül Mészáros Tibor többek között A hónap Máraija című részt emelte ki. A havonta megújuló, mindig más érdekességet bemutató oldalon április folyamán a szenvedélyes sofőrként ismert Márai Sándor gépjárművezetői engedélye látható.

Emellett részletes és fényképekkel színesített életrajz is olvasható, a Bibliográfia című aloldalon pedig különleges borítók is láthatók, köztük az Emlékkönyv első, dedikált példánya, illetve az Egy polgár vallomásainak eredeti címlapja.

Az internetes oldalon a kutatókat segítő szakirodalom és a legavatottabb kutatók tanulmányainak teljes szövege is olvasható - említette a szerkesztő.

A honlapot virtuális kiállítás is színesíti: az egymást váltogató képek alatt az a hangfelvétel halható, amelyen 1967 februárjában Amerikában Márai Sándor nevelt fiához Jánoshoz beszél, és kéziratairól rendelkezik.

A Helikon Kiadó két új Márai-kötettel jelentkezett. Ambrus Éva szerkesztő elmondta, hogy A teljes napló című sorozat most napvilágot látott, ötödik kötete az 1948-as évet foglalja magában. A Márai Sándor által saját írásaiból válogatott Napló, valamint az Ami a Naplóból kimaradt című kötetek után A teljes napló a töredezett, elsárgult, sűrűn gépelt oldalak mindegyikét tartalmazza - hangsúlyozta.

Az 1948-as évet bemutató napló azért különleges, mert ebben az évben hagyta el Márai Magyarországot, így az indulás előtti töprengés, valamint a bizonytalanságba vezető út is megelevenedik az olvasó előtt - említette Ambrus Éva.

Hozzátette: a Márai legőszintébb arcát bemutató kötetekből 2013-ig még mintegy öt rész várható.

Szintén a Helikon Kiadó gondozásában lát napvilágot a Márai Sándor publikációit tartalmazó, hatkötetesre tervezett sorozat, amelynek most az első része jelent meg.

A cikkeket a sorozatban kronologikus sorrendben adják közre: Az írástudó című, első kötetben Márai Sándor 1925 és 1927 között publikált írásai olvashatók. A Kassai Napló, az Újság és a Pesti Hírlap oldalain megjelent írások között helyet kaptak a mintegy 500 oldalas kötetben Márai franciaországi, többek között a Tour de France-ról, a spiritiszták szeánszairól, valamint a Montmartre szegényeiről szóló tudósításai is.

Ha valaki nem járatos Márai írásaiban, akkor érdemes a publicisztikáival kezdenie az olvasást, mert ezekben már fellelhetők azok a motívumok, amik később regényekké terebélyesedtek - vélekedett a szerkesztő.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását