2024. április 28. - Valéria

Kivágták a királyné fáját

Schönbrunn pálmaháza még aligha látott ekkora médiaforgatagot: nagy számban jelentek meg hétfőn újságírók az acélból és üvegből álló épületben, hogy jelen lehessenek a 170 éves "Sissi-pálma" kivágásánál. Az Erzsébet királynéról elnevezett vén pálmafa kivá
2008. február 18. hétfő 18:55 - Hírextra

Günter Wimmer, a szövetségi kertek szóvivője elmondta, a kínai legyezőpálma (Livistona) körül elhelyezkedő összes növényt átmenetileg "el kellett költöztetni", nehogy kárt tegyenek bennük a kivágás közben esetleg lehulló törmelékek. Az egyik acéloszlopra közvetlenül a kupola alatt kötélvontatót szereltek, hogy a kivágott fa egyes részeit elszállíthassák.

Miután számos tudósító és fotós szeme, illetve lencséje előtt eltávolították az arisztokratikus növény koronáját, Wimmer elmondta, hogy "a nagy média felhajtás tehertétel volt a számukra, de ennek ellenére a vártnál jobban mentek a dolgok". Eleinte attól tartottak, hogy a sűrű tűlevelek esetleg eltömíthetik a motoros fűrész láncát és abban az esetben két embernek kézi fűrésszel kellett volna folytatnia a munkát. A tervezett árverezésből befolyó pénzt a kertésztanoncok képzésére fordítják.

A "Sissi-pálma" utódja a "Mária Terézia-pálmának", amely a Habsburgok növénygyűjteményéből származott. Évente turisták százezrei csodálták meg a pálmafát, amely már akkor 44 éves volt, amikor 1882-ben elhelyezték a melegházban és elnevezték a titokzatos Sissiről, I. Ferenc József császár és király darázsderekú feleségéről. Idővel azonban korhadni kezdett, s amikor magassága elérte a 25 métert, veszélyeztette a pálmaház üvegtetejét és elkerülhetetlenné vált a kivágása.

Az elhatározás Wimmer szerint magára vonta nagyszámú "Sissi-rajongó" haragját. Telefonhívások és e-mailek százait kapták az Egyesült Államokból és Kanadából, amelyeknek küldői követelték, hogy "ne öljék meg a pálmafát." Emellett "képtelen" javaslatokat is tettek, például, hogy mélyítsék ki a talajt vagy növeljék a pálmaház magasságát.

A nehézségek azonban rövid időn belül megoldódnak, amennyiben sikerült utánpótlásról gondoskodni. Tavasszal a "Sissi-pálma" egy kereken ötven éves utódja foglalja el a kivágott óriás helyét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását