2024. április 28. - Valéria

Jelöltek az MTA főtitkári posztjára

Pléh Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jelenlegi főtitkár-helyettese, valamint Pálinkás Gábor, az MTA Kémiai Kutatóközpontja főigazgatója a két jelölt az MTA főtitkári posztjára - tájékoztatta Pannonhalmi Kálmán, a jelölőbizottság titkára a testül
2008. február 18. hétfő 21:29 - Hírextra

Ismertetése szerint a főtitkári poszt két jelöltjéről ki kell kérni az Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsa (AKT) véleményét is. A hétfői ülésen ezért meg kellett hozni a döntést a főtitkári jelöltekről.

A bizottság vitát folytatott az öt elnöki jelöltről - Fésüs Lászlóról, Keviczky Lászlóról, Pálinkás Józsefről, Roska Tamásról és Somlyódy Lászlóról, valamint arról, hogy hány személyt terjesszenek a közgyűlés elé. A dolgok mai állása szerint nem kizárt, hogy mind az öt akadémikus személyét a közgyűlés elé terjesztik, de végleges döntést március 10-én hozzák meg - mondta Pannonhalmi Kálmán.

Hozzátette: március 14-ig ki kell küldeni a végleges jelölést az elnökre, a főtitkárra és a többi akadémiai tisztségviselőre a választásra jogosultaknak, azaz a közgyűlés tagjainak. Ez körülbelül 560-565 személyt érint.

Az MTA honlapján szereplő ismertetés szerint az akadémiai tisztségviselők választását jelölőbizottság készíti elő. A testületnek 22 tagja van; minden tudományos osztály egy-egy tagot választ és a doktorok közgyűlési képviselőinek a tudományos osztályok szerinti csoportjai szintén egy-egy tagot választanak.

A bizottság a tagok közül maga választja meg elnökét, a jelenlegit Szántay Csaba akadémikus vezeti. A jelöléseknél a különböző tudományterületek arányos képviseletének elve érvényesül. A tisztségviselőkre vonatkozó javaslatot úgy kell kialakítani, hogy a jelöltek, illetve jelöltcsoportok mindhárom tudományterületet képviseljék.

A jelölőbizottság a tisztségviselőket és a tagokat megválasztó közgyűlés előtt hat héttel körlevélben közli javaslatait a közgyűlés tagjaival. A közgyűlés tagjai a körlevélben foglaltakkal kapcsolatban a kézhezvételtől számított két héten belül írásban, legalább húsz közgyűlési tag aláírásával közölhetik észrevételeiket a jelölőbizottsággal.

Az egyes tisztségek betöltésére többes jelölést lehet alkalmazni.

Ha a közgyűlés a jelölőbizottság javaslatával nem ért egyet, felhívhatja a jelölőbizottságot új javaslat megtételére, határidő megjelölésével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását