2024. május 2. - Zsigmond

Sarkozy taníttatná a 10 évesekkel a holokausztot

A heves polémia hatására, amelyet Nicolas Sarkozy államfőnek azon javaslata váltott ki, hogy a jövő tanévtől minden tízéves kisiskolás megtanulja egy vele egykorú, a holokausztban elpusztult francia gyerek személyes történetét, az elnöki hivatal vasárnap
2008. február 17. vasárnap 18:29 - Hírextra
Sarkozy Franciaország egyik legjelentősebb valláspolitikai eseményének, a franciaországi zsidó szerveztek tanácsának (CRIF) éves díszvacsoráján szerdán tartott beszédében vetette fel, hogy az antiszemitizmus elleni harc részeként minden tízéves kisiskolásnak meg kell tanulnia a holokauszt franciaországi áldozataiként elpusztul 11 ezer gyerek közül egyiknek a személyes történetét.

Kivételes alkalomnak számított, hogy Sarkozy javaslatát az ellenzék vezetője, Francois Hollande, a Szocialista Párt (PS) főtitkára is támogatta, hasonlóan a francia nácivadász Serge Klarsfeldhez, a Franciaországi Deportált Zsidók Gyermekei Egyesületének elnökéhez. Ugyanakkor a jobboldali kormányzópárt és a zsidó közösség vezetői köréből sokan nemtetszésüknek adtak hangot.

Simone Veil, Franciaország egyik legnagyobb tiszteletben álló személyisége, holokauszttúlélő és volt jobboldali miniszter az elnöki kezdeményezést "elképzelhetetlennek, tarthatatlannak és igazságtalannak" minősítette. A Sarkozy beszédénél jelen lévő 80 éves politikusasszony, a Soá Emlékalapítvány elnöke a L,Express című hetilapnak elmondta: "Egy pillanatra megfagyott bennem a vér. Túl nehéz az emléket (egy gyermeknek) hordozni". Szerinte a javaslat ráadásul vallási ellentéteket is szülne. A Franciaországi Zsidó Diákok Uniója szerint pedig "kontraproduktív" lenne az ilyenfajta tanítás eredménye.

Pszichológusok és pszichiáterek, valamint pedagógus-szakszervezetek azonnal tiltakoztak a kezdeményezés ellen, mert szerintük az a gyerekeknél csak a bűntudat érzésének kifejlődésére szolgálna. "Pszichés szempontból az elnök javaslata aberráció" - hangoztatta Marie-Odile Rucine gyermekpszichológus, aki szerint a holokauszt tanítása csakis kollektív oktatási módszerrel történhet. Boris Cyrulnik pszichiáter - aki szüleit a deportálásban vesztette el - úgy véli, hogy ha Sarkozy elképzelése szerint beszélünk a gyerekeknek a holokausztról, akkor a szorongást és a lelki sérüléseket is átadjuk vele.

Annette Wieviorka történész, holokausztszakértő, a Lányomnak elmagyarázott Auschwitz című könyv szerzője felháborodott az elnök javaslatán. Szerinte a holokausztot most is tanulják a francia iskolások, nem fenyeget a feledés veszélye, és az államfőnek nem kellene beavatkoznia, hogy milyen pedagógiai módszerekkel tanítanak az iskolákban.

Pascal Bruckner filozófus - aki veszélyesnek ítélte meg a kezdeményezést - a konzervatív Le Figaro hasábjain úgy vélte, hogy a gyerekek most is tanulnak a holokausztról és ennek ellenére erősödik az antiszemitizmus. Henri Rousso történész pedig a baloldali Libérationban "megemlékezési marketingnek" nevezte Sarkozy ötletét.

Emmanuelle Mignon, a francia államfő kabinetfőnöke a Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő újságnak adott interjújában elmondta: a tanároknak mindig is nehézséget jelentett a holokauszt tanítása. Az elnök csak nekik akart segíteni, de elfogadja azt a kritikát, hogy ez súlyos teher lehet egy tízéves kisgyereknek, ezért elképzelhető az a megoldás, hogy egy-egy deportált gyerek történetét egy egész osztály közösen tanulja meg ezentúl.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását